AFP or Licensors

Bloemisten blijven dicht: "Een bloemetje halen is geen essentiële verplaatsing" 

Winkels die bloemen verkopen blijven gesloten. Gisteren leek het erop dat bloemisten open mochten gaan door een bericht in het Staatsblad, maar dat werd snel weer ingetrokken. De Koninklijke Unie van Belgische Floristen is opgelucht. Winkels die voeding verkopen, mogen wel bloemen en planten aanbieden.

"Gisteren zaten we op een rollercoaster van emoties", zegt Sabrina Vangeffelen van bloemenwinkel De Boogaerderie in Sint-Truiden. Sabrina kreeg allerlei berichten die steeds veranderden. Van helemaal afsluiten en zelfs geen online verkoop tot de winkel fysiek weer openen en volledig opstarten. "Verwarring alom." 

Geen goed gevoel bij het idee van ons opnieuw bloot te stellen aan fysiek contact
Sabrina Vangeffelen, De Boomgaerderie

Uiteindelijk mag Sabrina haar bloemen online aanbieden maar de winkel moet gesloten blijven. Winkels die ook voeding verkopen, mogen wel openblijven en ook bloemen en planten aanbieden. Boos is Sabrina daar niet om: "Voor ons is de gezondheid van onze klanten, onze medewerkers en onze familie prioriteit." Ze begrijpt dat mensen vragen naar planten door bijvoorbeeld het goede weer. Maar een bloemetje kopen vindt ze niet nodig. "Bloemen kopen voor jezelf snap ik, maar je brengt nu toch geen bloemen naar iemand anders terwijl we elkaar niet mogen bezoeken?" 

Opluchting

Sabrina is blij dat haar winkel gesloten mag blijven: "Ik voelde me helemaal niet goed met het idee dat wij ons opnieuw zouden moeten blootstellen aan fysiek contact. We kunnen de mensen toch niet naar onze winkel gaan lokken terwijl iedereen in zijn kot moet blijven? Dat is een onbegrijpelijke redenering. We mogen ons alleen voor essentiële zaken verplaatsen en plots zou een bloem of een vaasje iets essentieels worden? Nee, liever veilig" 

Sabrina probeert nu om haar zaak financieel gezond te houden: "We proberen dat met een beetje creativiteit. Het is wel super dat mensen online en telefonisch kunnen blijven bestellen en dat wij mogen leveren." Zolang de grenzen openblijven geraakt Sabrina aan verse bloemen en de winkel blijft wel alle dagen actief. "Je kan dus nog wel de jarigen verrassen of je grootouders de lente cadeau geven via een bloemetje. Je kan bij ons bestellen en wij zullen het veilig tot daar brengen." 

Meest gelezen