Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zijn dichtbevolkte landen klaar voor de komst van het coronavirus? Het verhaal van India

In India zijn er voorlopig nog geen 500 besmettingen met het coronavirus. Tien mensen zijn er overleden. Maar India vormt met 1,3 miljard inwoners en een aantal zeer dichtbevolkte steden een groot risico. De regering heeft de maatregelen er nog verstrengd. 

"De Indiase regering heeft snel maatregelen genomen na de uitbraak van het coronavirus", zegt correspondente Aletta André in "De ochtend" op Radio 1. Reizigers uit risicolanden werden gescreend op de luchthavens en contacten werden nagetrokken. De overheid trad ook streng op tegen wie probeerde de controles te ontglippen. 

Tot nu toe werd er weinig getest in India. Alleen mensen die symptomen vertoonden en internationaal hadden gereisd werden getest. Dat verklaart mogelijk het lage aantal besmettingen. Omdat er twijfels rezen over een grotere uitbraak, wordt er sinds deze week actiever en uitgebreider getest.

Steeds strenger en krachtdadiger

India heeft gaandeweg ook scholen en winkels gesloten en heeft die maatregelen ook streng gecontroleerd. "Sinds gisteren is er in 80 regio's waar er mensen besmet zijn, ook een uitgaansverbod opgelegd", zegt Aletta André.  Dat zou de verspreiding van het virus moeten tegengaan.

Op sommige plaatsen kan de regering door het samenscholingsverbod ook protest onderdrukken. Zo werden er gisteren 400 islamitische betogers weggejaagd in Delhi, die een sit-in hielden uit protest tegen het beleid van de hindoe-regering.

(lees voort onder foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Economische ramp

Correspondente Aletta André noemt de impact op de Indiase economie gigantisch. Het hele trein- en vliegverkeer in het enorme land is al een tijdlang stilgelegd. Grote fabrieken, ook de auto-industrie, liggen plat. Dat zal niet alleen nu , maar ook op langere termijn grote gevolgen hebben, zegt André nog. 

Een groot deel van de Indiase bevolking leeft ook met nauwelijks enkele euro's per dag. Taxi-chauffeurs, fabrieksarbeiders, verkopers in winkels of kraampjes die nu gesloten zijn, zullen het meest lijden onder de epidemie. De voedselbanken, zoals op de foto hierboven in Hyderabad, hebben meer werk dan ooit. 

Meest gelezen