Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto

Siertelers roepen op: “Open de tuincentra opnieuw, bloemen en planten zijn belangrijk in deze tijden”

De coronacrisis treft ook de bloemen- en plantenkwekerijen in ons land. "Siertelers zijn maanden op voorhand bezig met het kweken en klaarmaken voor de verkoop. Die planten moeten allemaal worden weggegooid, net nu de belangrijkste omzetperiode start", klink het. De telers leveren aan tuincentra, op markten en in groothandels, maar dat valt nu ook weg.

Siertelers zien hun werk van de afgelopen maanden in de vuilnisbak belanden. “Veel collega’s beginnen met het vernietigen van voorjaarsproducten zoals paasbloemen en viooltjes. We kunnen het personeel niet technisch werkloos stellen, want alle bloemen moeten handmatig uit hun bloempot gehaald worden. De bloemen en planten kunnen gecomposteerd worden. De plastic potten gaan op een stapel apart. Dat is heel arbeidsintensief”, zegt Luc Van den Broeck, voorzitter van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers.

Veel collega’s beginnen met het vernietigen van voorjaarsproducten zoals paasbloemen en viooltjes

Luc Van den Broeck, voorzitter Algemeen Verbond Belgische Siertelers

De meeste plaatsen waar de telers leveren, zijn ook gesloten. “We leveren aan tuincentra, markten en grootwarenhuizen. Die laatste zijn nog wel open, maar vaak hebben ze op voorhand afspraken gemaakt met grote Nederlandse leveranciers. Heel spijtig dat de Belgische kweker ook dat stukje markt kwijt is.”

Bloemen en planten blijven belangrijk voor mensen

De siertelers roepen dan ook op om tuincentra opnieuw te openen. “Bloemen en planten spelen ook in deze tijden een cruciale rol. We respecteren de lockdown en blijven thuis, maar het is moeilijk voor mensen om zich thuis bezig te houden. Bloemen en planten kunnen mensen in hun tuin aan het werk zetten. Zo zullen er ook minder mensen naar openbare parken en domeinen gaan”, aldus Van den Broeck.

Meest gelezen