&#169 Paul Harizan

Bedrijf uit Aalst enige Belgische fabrikant van beademingstoestellen: "Productie verdubbeld en ontwikkelen eenvoudig toestel"

Het Aalsterse bedrijf Medec maakt tot 30 beademingstoestellen per week om de stijgende vraag in de strijd tegen het coronavirus te kunnen beantwoorden. “We willen nog verder gaan en tot 45 toestellen produceren per week”, zegt CEO Kristof Braem stellig. 

Medec in Aalst maakt, in normale tijden, beademingstoestellen die gebruikt worden in operatiezalen om patiënten te verdoven. “Het is een toestel dat in principe door een anesthesist gebruikt wordt maar met een paar kleine aanpassingen is het eigenlijk ook uitermate geschikt om coronapatiënten voor een lange tijd te beademen op de dienst Intensieve Zorgen”, legt Braem uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Beademing is bij coronapatiënten die er erg aan toe zijn cruciaal. Ze nemen door het virus moeilijker zuurstof op. 

België nog niet in de problemen

“Ik heb het gevoel dat België goed voorbereid is en dat ons land een buffer aan toestellen heeft aangelegd. We hebben intussen voor eigen land zo’n 30 toestellen geleverd. De andere productie gaat nu vooral naar het buitenland.” Medec produceert normaal gezien zo’n 15 toestellen per week en heeft dat aantal op erg korte tijd al kunnen verdubbelen. “We gaan naar een verdrievoudiging op korte termijn om zoveel mogelijk te kunnen helpen.”

De vraag is 20 keer groter dan anders

CEO Kristof Braem

“Sommige landen smeken echt om materiaal. We krijgen vragen uit Italië en Groot-Brittannië, en ook vanbuiten de Europese Unie zoals uit Oezbekistan of Oekraïne. Medec benadrukt dat er eerlijke prijsafspraken zijn gemaakt zodat er geen opbod ontstaat tussen de verschillende landen. “We gaan de toestellen goed verdelen. We contacteren ook klanten die onze “gewone” producten hadden besteld en laten weten dat de coronabestrijding nu even voorrang heeft.”  

Goedkopere versie op komst

Medec werkt intussen aan een beademingstoestel dat makkelijker, sneller en goedkoper gemaakt kan worden. “Het voordeel is dat we de kennis daarvoor in huis hebben en de ontwikkeling ervan op enkele weken rond kan zijn. We willen snel in productie gaan om zo veel mogelijk te kunnen helpen.” Bij Medec in Aalst werkt een 20-tal mensen. Enkele werknemers van het moederbedrijf die technisch werkloos zijn, worden intussen ingezet om mee te helpen bij de montage van beademingstoestellen. 

Meest gelezen