pearleye

Centrum voor Cybersecurity waarschuwt ziekenhuizen: naast corona ook oppassen voor computervirussen

Het Centrum voor Cybersecurity België stuurt vandaag richtlijnen naar de Belgische ziekenhuizen over cybersecurity. Door de coronacrisis zijn ziekenhuizen een gegeerd doelwit voor cybercriminelen, die door ransomware grote bedragen willen opstrijken.

Ransomware, dat is software die hackers op je computer installeren en zo het systeem blokkeren. In ruil voor losgeld wordt de blokkade dan weer opgeheven. In deze coronatijden zijn ziekenhuizen een belangrijk doelwit voor cybercriminelen, omdat de nood aan zorg nu net zo hoog is. Daarom wil het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) nog eens extra waarschuwen voor de gevaren, dat schrijft de krant De Tijd.

"Het gaat om een algemene richtlijn", zegt woordvoerder Katrien Eggers. "Het is dus geen nieuwe informatie die we geven. In september hebben we ook nog zo'n waarschuwing uitgestuurd." Door de uitzonderlijke coronasituatie en ook enkele voorvallen van cyberaanvallen met ransomware in het buitenland, vraagt het CCB om nu extra alert te zijn.

Doelwitten in het buitenland

Een tweetal weken geleden werd het tweede grootste ziekenhuis van Tsjechië getroffen door een cyberaanval. Het ziekenhuis is erg belangrijk voor het verwerken van de testresultaten over coronabesmettingen in het land, en ondervond door de aanval grote problemen. Ook in het zwaar getroffen Spanje ontdekte de politie pogingen om ziekenhuizen te hacken.

Dat is net wat het CCB wil vermijden. "Vaak gebeurt het installeren van ransomware via phishing e-mails. Die bevatten een link, als je daarop klikt kunnen de hackers je systeem platleggen", legt Katrien Eggers uit. Voorlopig zijn er nog geen specifieke meldingen over pogingen tot hacking in ziekenhuizen binnengekomen bij het CCB.

Beluister hier het interview uit "De Ochtend" met Miguel De Bruycker, directeur van het CCB:

Meest gelezen