© Helaine Weide

Coronacrisis heeft grote gevolgen voor jonge plantenteler: “Nog maar 1 jaar aan het werk en misschien is dit mijn laatste”

De coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor de tuinbouwsector in ons land. Omdat de markten moeten sluiten, hebben telers het moeilijker om hun bloemen kwijt te raken. Voor jonge teler Dorano Plevoets uit Laarne betekent dat een streep door de rekening: “Ik ben op deze korte tijd nog niet kapitaalkrachtig genoeg om dit te overleven.”

Dorano Plevoets uit Laarne nam samen met zijn vriendin Ashley een jaar geleden het tuinbouwbedrijf van zijn ouders over. Na een jaar hard werken, zien ze alles in het water vallen door de coronacrisis. “In onze serres staan zo’n 100.000 planten klaar om te verkopen, maar we zullen er 80.000 moeten weggooien”, getuigt Dorano Plevoets bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Eerste en laatste jaar

“Wij verkopen onze bloemen en planten voornamelijk op de markt, maar aangezien alle markten en groothandels stilliggen kunnen we daar niet meer op rekenen”, gaat Plevoets verder. “Op dit moment proberen we aan thuisverkoop te doen. Maar daar raken we niet evenveel planten kwijt als op de markt. Alles wat niet verkocht wordt, wordt vernietigd.”

Als het zo verder gaat, zal dit mijn eerste en mijn laatste jaar worden

Dorano Plevoets leidt het bedrijf nog maar een jaar. “Als het zo verder gaat, zal dit mijn eerste en mijn laatste jaar worden”, zucht hij. “Ik lig er toch wel wakker van en hoop dat er snel een oplossing komt. Grootwarenhuizen zouden bijvoorbeeld bij de kleine kweker kunnen kopen, in de plaats van naar veilingen in het buitenland te gaan.”

Meest gelezen