De coronacrisis in de Arabische wereld:  regering deelt brood uit in Jordanië en tekort aan water in Jemen

De coronacrisis heeft ook zware gevolgen voor het leven van de burgers in de Arabische wereld. Opvallend is dat conflictgebieden zoals Jemen en Syrië tot nu toe gespaard blijven. Lokale autoriteiten daar beweren dat de ziekte nog niet doorgebroken is. In heel wat landen gelden zware maatregelen. Dit zijn enkele opvallende beelden van de sociale media uit sommige Arabische landen.

Jemen: "Geen water om handen te wassen"

In Jemen, waar al jaren een bloedige oorlog woedt, blijft het wachten op betrouwbare cijfers. Volgens de internationaal erkende regering is tot 25 maart geen enkel geval van Covid-19 genoteerd in het land. Toch wordt iedereen gevraagd om thuis te blijven. De lokale autoriteiten houden hun hart vast, omdat de zorgsector in Jemen niet genoeg middelen heeft om een eventuele epidemie aan te pakken. Volgens hulporganisaties, die op het platteland in Jemen actief zijn, is er zelfs niet genoeg water om de handen te wassen. 

Overal in Jemen moeten winkels sluiten behalve de supermarkten. Een bijzondere maatregel is dat ook de qat-verkopers moeten stoppen. Qat is een populaire stimulerende drug die in Jemen en de buurlanden door miljoenen burgers op een legale wijze gebruikt wordt. Op deze beelden is te zien hoe mensen ontsmet worden aan de ingang van zo'n qat-markt.

Syrië meldt eerste coronabesmetting

De Syrische regering heeft pas vorige zondag de eerste besmetting met het coronavirus bekendgemaakt. Toch lanceert de Syrische Rode Halvemaan al op verschillende plaatsen een ontsmettingscampagne. Ze toonden dit via eigen beelden op de sociale media. 

In Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar honderduizenden vluchtelingen verblijven, zijn er officiel nog geen coronagevallen geregistreerd. “Mensen hier zijn niet bezig met het coronavirus”, zegt Mirna al-Hassan, een journaliste die in Idlib woont. "Toch worden de mensen zo veel mogelijk geïnformeerd door allerlei kanalen", aldus de journaliste.

Libanon stuurt het leger op straat

In het buurland Libanon, waar ook honderduizenden Syrische vluchtelingen verblijven, maken de autoriteiten zich zorgen dat het virus zijn weg zou vinden naar de vluchtelingenkampen. Op deze beelden is te zien hoe een van de vluchtelingenkampen in Libanon ontsmet wordt.

Ook in Libanon heeft het leger zelf beelden verspreid van eigen soldaten die de burgers vragen om thuis te blijven.

Jordanië: lockdown, tenzij voor brood

In Jordanië deelt de overheid zelf brood uit aan de bevolking. Dat brood wordt vervoerd met bussen tot in de wijken. Dan pas mogen de mensen hun huizen even uit. De politie helpt mee om de afstand tussen de mensen te bewaren. Maar dat lukt niet overal, dat is te zien op deze beelden.

Egypte: betoging tegen het virus

Het meest opmerkelijke beeld over de coronacrisis kwam wellicht uit Egypte. Daar hebben lokale burgers uit de stad Alexandrië een betoging gehouden naar aanleiding van de crisis. Ze riepen islamitische slogans zoals "god is groot". Het is erg onduidelijk wat de betogers bedoeld hadden met de actie.

Volgens lokale berichten wilden ze zich stoer tonen en een boodschap aan het virus sturen dat ze niet bang zijn. De betoging veroorzaakte grote ophef bij vele Egyptenaren. De beelden van de betoging worden massaal op sociale media gedeeld. Een beroemde Egyptische komische acteur postte de beelden met als beschrijving: “We gaan met Italië naar de finale”.

Egypte is een land waar het leger een grote rol speelt in het openbare leven. Hier ontsmet het leger de straten in Caïro. 

Marokko kiest voor de harde aanpak

Betogingen met islamitische slogans waren de voorbije dagen ook in Marokko te zien. Vooral uit de steden Tanger en Fez kwamen de meest opvallende beelden.

In Marokko geldt tot 20 april de noodtoestand. Het leger is in verschillende steden ingezet om toezicht te houden over de lockdown. Wie zich niet houdt aan de regels riskeert niet alleen een boete maar ook een gevangenisstraf. Op beelden die verspreid zijn door een lokale krant is te zien hoe een politieagent aan een checkpoint enkele burgers hard aanpakt:

Meest gelezen