Ondernemersvertrouwen neemt diepste duik ooit, VBO schat economische schade op 2,4 miljard euro... per week

Het ondernemersvertrouwen in ons land is nog nooit zo sterk afgenomen als deze maand. Dat blijkt uit de maandelijkse bevraging van de Nationale Bank bij Belgische bedrijven. De economische schade van de coronacrisis loopt naar schatting op tot 2,4 miljard euro, per week. Dat blijkt dan weer uit berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Dat de coronacrisis onze economie de komende tijd een enorme dreun zal geven, spreekt voor zich. Maar nu zijn er ook concrete cijfers. Volgens berekeningen van werkgeversorganisatie VBO bedraagt de economische schade 2,4 miljard euro per week. Dat is 0,55 procent van de waarde van alle goederen en diensten die in een jaar tijd in België geproduceerd worden, het zogenoemde bruto binnenlands product, kortweg bbp.

Als de huidige situatie zes weken aanhoudt, kost dat onze economie 3,33 procent van het bbp of 14,5 miljard euro. "Dat overleven we wel", zegt VBO-hoofdeconoom Edward Roosens. Maar hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder de impact zal zijn. 

Als de huidige situatie drie maanden aanhoudt, dreigt de economische schade op te lopen tot 25 miljard euro, of zo’n 6 procent van het bbp. "Dan dreigen de economische gevolgen op lange termijn een stuk groter uit te vallen", waarschuwt Roosens. Als dat gebeurt, zal de Belgische economie dit jaar met 5 procent krimpen. Dat is een zwaardere krimp dan tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009.

Horeca, luchtvaart en evenementen

Zwaar getroffen sectoren zijn natuurlijk de horeca, de luchtvaart en de evenementensector, die nu lamgelegd zijn. Het VBO schat de schade voor de horeca bij zes weken sluiting op een miljard euro, voor de evenementensector is dat 400 miljoen euro.

De zwaarste factuur is evenwel voor de bouwsector. Als de huidige situatie zes weken aanhoudt, loopt de impact voor de bouw op tot 1,1 miljard euro. Nochtans zijn de orderboekjes goed gevuld, maar de werven zijn vandaag moeilijk te organiseren door de regels van social distancing en het vervoer van bouwvakkers. Een aantal bouwbedrijven heeft het werk dan ook stilgelegd. De tijdelijke werkloosheid in de sector bedraagt meer dan 50 procent.

Vertrouwen de dieperik in

De onzekerheid over de toekomst wordt ook weerspiegeld in het ondernemersvertrouwen, dat maandelijks bevraagd wordt door de Nationale Bank. Dat is nog nooit zo sterk afgenomen dan deze maand. Het vertrouwen nam af met 8,2 punten, de sterkste maandelijkse daling sinds het bestaan van de indicator. (Lees voort onder het twitterbericht van de Nationale Bank.)

De daling doet zich voor in alle bedrijfstakken, maar de dienstverlening aan bedrijven betaalt de hoogste tol. Opvallend is dat het ondernemingsklimaat het minst verslechterd is in de bouwsector, omdat de orderboekjes nog gevuld zijn.

Kanttekeningen

De resultaten van enquête van de Nationale Bank zijn allicht nog wat “optimistisch”, want de bevraging liep van 2 tot 24 maart. Sommige antwoorden kwamen dus al binnen voor de zware maatregelen die sinds 18 maart van kracht zijn.

De enquête werd ook door minder bedrijven ingevuld dan gewoonlijk: normaal reageert 85 à 90 procent, dit keer was dat maar 78 procent. De Nationale Bank wijt dit aan het feit dat vele bedrijven gesloten zijn en dat ondernemers in deze crisisperiode andere katten te geselen hebben.

Bekijk hier meer uitleg van onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen