Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Geen coronanieuws, maar wel dit: aanval op sikhs in Afghanistan, Vietnamese rijst, een aardbeving en Algerijnse ex-premiers in de cel

Bij een terreuraanslag op een sikhtempel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker  25 doden gevallen. Drie aanvallers zijn gedood. Vietnam schort de export van rijst op. Het is de derde uitvoerder ter wereld en dat heeft dus gevolgen. Het oosten van Rusland is getroffen door een forse aardbeving, zonder al te veel schade.

Er waren vanochtend meer dan 150 mensen bijeen in de "gurdwara" of sikh-tempel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Op een bepaald ogenblik zijn drie gewapende mannen de tempel binnengedrongen en begonnen ze te schieten op de aanwezigen. Een van de daders droeg een politie-uniform. 

Het Afghaanse leger heeft de tempel omsingeld en heeft de drie aanvallers gedood. In totaal zijn er zeker 25 doden en een tiental gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door de terreurgroep IS.

Afghanistan is een overwegend islamitisch land, maar er zijn kleine minderheden van hindoes en sikhs. Er zouden nog 10.000 sikhs in het land zijn. De meeste anderen zijn geëmigreerd naar India. Het sikhisme is een monotheïsche godsdienst en werd in de 16e eeuw in de Indiase regio Punjab gesticht door de goeroe Nanak.

Vietnam schort de uitvoer van rijst op

De Vietnamese regering zet voorlopig de uitvoer van rijst stop en dat zeker tot eind deze maand. De uitvoer zal pas opnieuw op gang komen als een inventaris is gemaakt van de eigen behoeften van het land. 

De oogsten dit jaar vallen tegen door de droogte en door zout water. Zo is er veel zeewater via de monding van de Mekong-rivier tot 45 kilometer diep in het zuiden van het land gestroomd. Dat heeft rijstvelden aangetast. De meeste rijst wordt verbouwd in de delta van de Mekong.

Vietnam is na India en Thailand de grootste uitvoerder van rijst ter wereld. Vorig jaar was dat goed voor meer dan 6,3 miljoen ton en een waarde van iets minder dan 3 miljard euro. Vietnam voert vooral uit naar de Filipijnen, China en Afrika. Het land heeft met meer dan 100 miljoen mensen ook een erg grote afzetmarkt thuis. (Lees verder onder de foto).

Een rijstveld in terrassen van de Hmong-minderheid in het noorden van Vietnam.

Aardbeving en tsunami op de Koerileneilanden

Nog in het Verre Oosten was er vanochtend een aardbeving met een kracht van 7,2 in de Stille Oceaan nabij de Koerileneilanden. Er was een vloedgolf van een halve meter hoog, maar omdat de meeste bewoners tijdig geëvacueerd werden, zijn er geen slachtoffers.

De Koerilen zijn een eilandengroep in het oosten van Rusland. De eilanden maakten tot 1945 deel uit van Japan, maar werden toen veroverd door Sovjettroepen. Sindsdien betwisten Japan en Rusland elkaar het bezit van de eilanden.

Celstraf voor twee ex-premiers van Bouteflika in Algerije

In Algerije krijgen twee voormalige premiers van de afgezette president Abdelazziz Bouteflika lange celstraffen. Een hof in Algiers heeft hun beroep tegen hun veroordeling verworpen. 

Het gaat om de voormalige premiers Ahmed Ouyahia en Abdelmalik Sellal. Ze worden veroordeeld wegens corruptie. Een aantal andere toplui van het regime zijn dan weer in beroep vrijgesproken. Bouteflika werd vorig jaar na een regering van decennia tot aftreden gedwongen door breed volksprotest, maar de legertop deelt nog altijd de lakens uit. 

Meest gelezen