Gentse hostels vangen daklozen op tijdens coronacrisis

De Gentse winternachtopvang kan minder daklozen opvangen omdat kamers niet langer gedeeld mogen worden en krijgt nu hulp van 3 hostels om de capaciteit op te voeren. Er zijn opnieuw 100 bedden beschikbaar. 

In de winternachtopvang in Gent zijn er normaal gezien iets meer dan 100 bedden voor dak- en thuislozen. Zij kunnen er een beroep op doen nadat ze zich hebben aangemeld via een centraal gratis nummer. Door de coronacrisis zijn er echter 40 bedden verdwenen want om veiligheidsredenen ("social distancing") mogen slaapruimtes niet langer gedeeld worden. Enkele mensen dreigen dus uit de boot te vallen en niet langer beroep te kunnen doen op een opvangplaats. Stad Gent nam contact op met de hotelsector om een oplossing te zoeken.  Enkele hostels boden bedden aan. 

"Uitbaters gaan ook zelf aan de slag"

"We hebben snel contact opgenomen met de hotelsector omdat er door de coronacrisis nu veel plaatsen vrijkomen. Enkele hostels hebben ons vrijwel meteen laten weten dat ze bedden wilden aanbieden", zegt schepen Rudy Coddens (SP.A). In 1e instantie zullen er 2 hostels mee in het systeem van nachtopvang stappen, tegen het weekend volgt nog een 3e. "Op die manier kunnen we de capaciteit van de winternachtopvang garanderen", benadrukt Coddens.  "De dak- of thuisloze die een plaats zoekt, neemt contact op met ons. Wij verwijzen dan door naar de hostel. Daar staat de uitbater klaar om alles verder op te volgen. Hij of zij gaat dus ook zelf aan de slag. Uiteraard is er een heel korte lijn en voldoende ondersteuning." 

Zorghotel voor zwakkeren

Gent voorziet ook zelf 16 bedden in het zorghotel om mensen op te vangen, ook overdag. "In principe kan daar 24 op 24 voor mensen gezorgd worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over zwakkere mensen of daklozen die ziek zijn", verklaart Coddens.  De stad voorziet overdag ook opvang in de 2 bestaande inloopcentra en richtte Sportarena Tolhuis ook zo in. Daar kunnen dak- en thuislozen onder meer ook een douche nemen.  

Sportarena Tolhuis doet tijdelijk dienst als inloopcentrum
Stad Gent
kasto80

Meest gelezen