Gespannen sfeer bij gedetineerden en personeel in Turnhout na tweede coronabesmetting

In de gevangenis van Turnhout is de spanning te snijden nadat een tweede gedetineerde besmet bleek te zijn met het coronavirus. Gisteren bleek zijn celgenoot al besmet te zijn. Beide mannen zijn overgebracht naar het medisch centrum van de gevangenis in Brugge. “Wij vragen al een maand naar beschermingsmateriaal”, zegt André Pelkmans van de christelijke vakbond. “We lopen nu recht de coronadood tegemoet.”

Een tweede gedetineerde van de gevangenis van Turnhout is positief getest op het coronavirus. Gisteren werd zijn celgenoot nog overgebracht naar het medisch centrum van de gevangenis in Brugge, toen hij besmet bleek te zijn. Vandaag werd de tweede gedetineerde naar Brugge overgeplaatst.  De gevangenen mogen al een tijd geen bezoek meer ontvangen, dus het is niet duidelijk hoe de personen besmet zijn geraakt.

André Pelkmans van de christelijke vakbond vreest dat er nog meer besmettingen gaan volgen. “Het wordt wel aangehaald bij de mannen dat ze afstand moeten houden, maar het blijven nog altijd wel gevangenen. Die luisteren niet altijd zo goed”, vertelt Pelkmans. “Op de wandelingen gaan ze nog altijd naar elkaar toe, geven ze nog altijd een hand of omhelzen ze elkaar. De kans is dus reëel dat er meer gedetineerden besmet zijn.”

Gespannen sfeer

Volgens de cipiers is de sfeer gespannen bij zowel de gedetineerden als bij het personeel. “Toen de eerste besmetting zichtbaar werd, weigerden de gevangenen van dezelfde afdeling terug naar binnen te gaan na hun wandeling”, legt Pelkmans uit. “Pas na overleg met de directeur zijn de gedetineerden 's avonds toch naar binnen gegaan. De dag nadien werd de besmette gedetineerde pas overgeplaatst naar Brugge.”

We kregen een kleine medische kit waar genoeg materiaal in zat om anderhalve patiënt mee te testen

André Pelkmans, christelijke vakbond

Het medisch personeel kreeg van de overheid een kleine kit om gevangenen te testen op het coronavirus. “Daar zat genoeg testmateriaal in voor anderhalve patiënt: een klein doosje mondmaskers, een doos handschoenen en een kleine tube ontsmettingsgel”, zegt Pelkmans.

“Het gewone personeel heeft geen enkele bescherming”, voegt hij er aan toe. “Wij vragen al een maand naar beschermingsmateriaal en dat hebben we nog altijd niet gekregen. We hebben ook geen kleedkamers of douches. We moeten dus met onze besmette kleren naar huis, waar onze gezinnen zijn.”

Als we geen beschermmateriaal krijgen, lopen we recht onze coronadood tegemoet

André Pelkmans, christelijke vakbond

De cipiers krijgen zelfgemaakte mondmaskers, maar dat is volgens hen niet genoeg. Zij willen meer en beter materiaal en voorzieningen. 

“Wij worden kapot bespaard, zowel op personeel als op materiaal. Als het van de directie en de overheid afhangt, verandert er niets aan de werking van de gevangenis”, reageert Pelkmans. “Als we geen beschermmateriaal krijgen, lopen wij recht onze coronadood tegemoet.” De directie van de gevangenis zit momenteel samen voor een crisisoverleg.

Meest gelezen