Vrouwenafdeling gevangenis Hasselt maakt mondmaskers: "Meteen dolenthousiast"

In de Hasseltse gevangenis heeft de vrouwenafdeling al ongeveer 800 mondmaskers gemaakt. 250 daarvan schenken ze aan thuisverplegers in Bilzen. De rest is voor het eigen personeel en andere gevangenissen. Wanneer die bevoorraad zijn, schenkt de gevangenis ze ook aan externe diensten. 

De roep om extra mondmaskers heeft ook het personeel van de gevangenis in Hasselt bereikt. "Eén van onze bewaakster heeft kennissen die in de thuiszorg werken en geen mondmaskers meer hebben", vertelt directeur Anca Wauters. "Aangezien hier een aantal vrouwelijke gedetineerden goed kunnen naaien, hebben wij hen gevraagd of zij vrijwillig mondmaskers wilden maken. Ze waren meteen dolenthousiast." 

De gedetineerden zijn blij iets te kunnen teruggeven aan de maatschappij

Anca Wauters, directeur gevangenis Hasselt

Ondertussen staat de teller op ongeveer 800 mondmaskers. 250 daarvan zijn voor thuisverplegers in Bilzen. Maar de gevangenis heeft zelf ook mondmaskers nodig. "Wij gebruiken ze nu voor ons personeel, en ook andere gevangenissen krijgen er binnenkort opgestuurd." Zodra de voorraden in de gevangenissen zijn aangevuld, gaan er ook mondmaskers naar externe diensten. 

Elf naaimachines

Voor voldoende materiaal kon de gevangenis rekenen op steun van burgers. "Wij hebben een oproep gedaan voor stoffen en andere benodigdheden. Daar is veel reactie op gekomen", zegt de directeur. De gevangenis heeft zelf twee naaimachines,  maar ook het personeel heeft er meegebracht. "Ondertussen hebben we elf naaimachines en zijn er zestien vrouwen bezig met knippen, lintjes maken en naaien." 

Ook in de gevangenis is het normale leven even stilgevallen. "De gevangenen zitten veel in hun cel", zegt Wauters. "Er is geen werk en dus zijn de werkhuizen dicht. Er mag niet gesport worden en er komt geen bezoek meer. Alle activiteiten zijn geschrapt. De gedetineerden kunnen alleen nog wandelen. De vrouwen die hier nu aan kunnen meewerken zijn dan ook heel dankbaar. Ze zijn bovendien blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen aan deze crisis en iets kunnen teruggeven aan de maatschappij." 

Meest gelezen