Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA): "De insteek moet zijn om mensen terug aan het werk te krijgen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de privésector op "om zijn verantwoordelijkheid op te nemen" en tijdens deze coronacrisis niet onnodig veel mensen in het stelsel van economische werkloosheid te plaatsen. In het Vlaams Parlement kondigde hij ook maatregelen aan die dit binnen de perken moeten houden.

Gisteren bleek al dat er meer dan 1 miljoen technisch werklozen zijn door de coronacrisis. Jambon verwacht dat dit aantal nog kan oplopen, maar ziet dat niet echt graag gebeuren. "De insteek moet zijn om mensen terug aan het werk te krijgen in veilige omstandigheden", zei de minister-president in het Vlaams Parlement. Die veilige omstandigheden slaan op "social distancing", of "physical distancing" zoals hij dat graag noemt.  

Het is vandaag óók goed burgerschap ervoor te zorgen dat de maatschappij blijft draaien

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon geeft het voorbeeld van de bouwsector. "Ik zeg niet dat er in de bouwsector geen jobs zijn waar je physical distancing niet kan respecteren, maar met mijn kennis van de bouw denk ik dat het merendeel van de jobs in de bouw de physical distancing kunnen respecteren." Ook bij de poetsdiensten is het volgens hem niet noodzakelijk zo dat wie ergens bij iemand thuis schoonmaakt per definitie in onveilige omstandigheden werkt.

"Ik denk dat er vandaag in sommige sectoren naar technische werkloosheid wordt gegrepen", vindt hij. "Het is vandaag óók goed burgerschap ervoor te zorgen dat de maatschappij blijft draaien." Jambon roept de privésector op "zijn verantwoordelijkheid te nemen, natuurlijk met de veiligheid van de werknemers voorop".

We moeten opletten dat we niet het niet werken stimuleren in plaats van het werken

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Mensen die niet kunnen werken, moeten natuurlijk vergoed worden, maar mensen die al te gemakkelijk overgaan naar stelsels voor mensen die niet kunnen werken, daarmee moeten we toch opletten", vindt Jan Jambon. "We moeten opletten dat we niet het niet werken stimuleren in plaats van het werken."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen