Jonge Brusselse artsen willen af van ziektebriefjes: "Schaf onzin van ziektebriefjes tot drie dagen af"

De vereniging voor Nederlandstalige Brusselse huisartsen, Jong Domus, vraagt om tijdens de coronacrisis het systeem van de ziektebriefjes op te schorten. Als de corona-epidemie voorbij is, willen ze ziektebriefjes voor afwezigheden tot drie werkdagen volledig afschaffen. "Het systeem van de ziektebriefjes is ziek", vinden de artsen.

De vereniging hekelt het systeem van de ziektebriefjes in een open brief aan Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V), federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), de werkgeversorganisaties en het parlement.

De vereniging verzamelde op een dag tijd naar eigen zeggen de handtekeningen van meer dan 1.600 artsen. Volgens Jong Domus zijn veel jonge huisartsen, zeker tijdens deze coronacrisis, gefrustreerd over overbodige administratie. "Het systeem van de ziektebriefjes is ziek", klinkt het. "Aan het eind van de werkdag is de inkt van onze stempel op en gaan we afgestompt naar huis. Hiervoor zijn we toch niet met zoveel passie in dit beroep gestapt? "

Zinloze attesten en administratieve rompslomp benadelen onze patiënten

De gemiddelde dag van een huisarts bestaat volgens Jong Domus voor een groot deel uit het opmaken van ongeschiktheidsattesten voor banale zaken. "Maar in tijden van corona ervaren we dit dubbel zo hard. Schaf de onzin van de ziektebriefjes tot drie dagen af. Zinloze attesten en administratieve rompslomp hinderen onze zorgverlening en benadelen de patiënten die ons echt nodig hebben."

Meest gelezen