Laat je voorlezen in coronatijden

Online duiken steeds meer mensen op die verhalen voorlezen voor alle thuisblijvers, kinderen én volwassenen. Ook koningin Mathilde doet mee. Een overzicht van enkele leuke initiatieven, van kinderboeken tot spannende hoorspelen, middeleeuwse verhalen en gedichten van Shakespeare.

Koningin Mathilde leest voor uit “Toen de zee stil was”, een prachtig boek - voor alle leeftijden - van Terzake-journaliste Annelies Beck en illustratrice Karolien Raeymaekers. Om kinderen en jongeren aan te zetten tot lezen in deze jeugdboekenmaand.

Voor wie z'n Frans wil oefenen: “Jusqu’ici tout va bien” van Marie Colot:

De jeugdboekenmaand is door het coronavirus abrupt afgebroken, maar via dit YouTubekanaal komen de verhalen u gewoon tegemoet.

Ook theatermaakster Pascale Platel leest dezer dagen voor, uit haar kinderboek "Baby Pop en Billyboef". Te volgen via Facebook.

Op Radio 1 loopt ’s avonds laat Zandman, waar acteurs verhalen vertellen voor het slapengaan. Jan Decleir, Dirk Roofthooft, Natali Broods en vele anderen lezen voor uit de wereldliteratuur. 

Videospeler inladen...

100 dagen vertellen

Heel bijzonder is een project van regisseur Ivo Van Hove, om gedurende 100 (!) dagen de hele "Decamerone" van Giovanni Boccaccio te laten voorlezen door een schare Nederlandse acteurs. Dat middeleeuwse boek is een bundel verhalen, die mensen elkaar vertelden toen ze in quarantaine zaten wegens een pest-epidemie. Elke dag wordt een nieuwe aflevering toegevoegd. Luister en kijk hier naar schrijver en acteur Ramsey Nasr:

In Italië is het op 25 maart Dante-dag; voorlezen en citeren uit "La Divina Commedia" van de middeleeuwse dichter Dante Aleghieri moet noodgedwongen ook online. 

Auteur Jeroen Olyslaegers leest elke dag voor uit het werk van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal; te volgen via zijn Facebookpagina. En ook schrijfster Gaea Schoeters brengt elke dag een mooie bladzijde uit de werelditeratuur. #readthevirus is hier te volgen.

TV-maker Chris Dusauchoit doet ook al enkele dagen aan #coronalezen en post elke dag een literair fragment op Twitter: 

Helemaal tijdloos is de website LibriVox, waar je klassiekers uit de wereldliteratuur in akoestische vorm kunt downloaden, ook in het Nederlands. Bijvoorbeeld "20.000 mijlen onder zee" van Jules Verne, "Eline Vere" van Louis Couperus,  "De leeuw van Vlaanderen" van Hendrik Conscience of "Anna Karenina" van Lev Tolstoj.

Podcast en blijf-in-uw-kot-cast

Podcasts - audioverhalen die u via het internet kan beluisteren, wanneer het u past - die zijn er bij de vleet. "Het oord" bijvoorbeeld, een zevendelige spannende fictiereeks die nu vrijdag 27 maart van start gaat, met de stemmen van Guga Baúl en Michèle Cuvelier onder meer.

Het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren is met een Blijf-in-uw-kot-cast gestart. Nu we geen kant meer op kunnen zijn ook de Citybooks een aanrader: mooie stadsportretten in geluid en beeld.

Ten slotte ook nog wat reclame maken voor de eigen VRT-producties, de vele podcasts van Radio 1, Klara en VRT NWS.

A Shakespeare a day keeps the doctor away

Ook leuk: de Britse acteur Patrick Stewart (captain Jean-Luc Picard uit “Star Trek: Next Generation”) leest elke dag een sonnet van William Shakespeare voor, via Twitter.

En J. K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter, heeft de auteursrechtelijke regels versoepeld: elke leerkracht mag nu voorlezen uit de avonturen op Zweinstein en die filmpjes delen voor “educatieve doeleinden”.

Meest gelezen