EPA / DEAN LEWINS

Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in verschillende landen? Ontdek het in deze grafiek

In China lijkt de piek van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, achter de rug, in Italië en Spanje zitten ze in het heetst van de strijd, in België moet de piek nog komen. We worden om de oren geslagen met cijfers, maar hoe evolueren de verschillende landen? En helpen de strenge maatregelen in de landen om het aantal nieuwe besmettingen te laten afnemen? Hieronder kan je de evolutie in de verschillende landen vergelijken. 

In de grafiek hieronder (een zogenoemde "heatmap") kan je de evolutie van het aantal besmettingen in de verschillende landen vergelijken. Elk blokje stelt een dag voor. Hoe donkerder het blokje, hoe meer nieuwe besmettingen er op die dag in dat land zijn bij gekomen. Hoe lichter het blokje, hoe minder besmettingen

Een groen bolletje geeft aan dat een land op die dag een (semi)-lockdown (strenge maatregelen zoals samenscholingsverbod, scholen, winkels en horeca dicht,..) instelde of de grenzen sloot. Op die manier is duidelijk te zien dat die maatregelen niet meteen effect hebben.

Scroll in de balk onderaan in de grafiek naar rechts om de meest recente dagen te zien. Wie de grafieken op mobiel bekijkt, moet er rekening mee houden dat de tijdslijn van boven naar beneden loopt. Dat betekent dat de meest recente dagen bovenaan staan. 

Als bron voor de grafiek gebruiken we de gegevens van de Johns Hopkins Universiteit. Let wel: de data van 12 en 13 maart zijn door een fout  bij de universiteit niet betrouwbaar. De data lopen altijd één dag achter. 

De grafieken krijgen elke dag een update. (onder de grafiek vindt u meer informatie).

Aantal nieuwe besmettingen per dag

Gemaakt door: Peter Stouthuysen

Een andere manier om de verspreiding van het virus in de gaten te houden is door te bekijken hoeveel mensen dagelijks overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Als de maatregelen slagen, zullen uiteindelijk minder mensen overlijden.

Aantal nieuwe overlijdens per dag

Gemaakt door: Peter Stouthuysen

Effectieve maatregelen laten nieuwe besmettingen dalen

Verschillende landen delen dagelijks de hoeveelheid besmettingen, overlijdens, ziekenhuisopname en genezingen in hun land, maar op zich zegt dat niet zo heel veel. Omdat elk land op een andere manier testen uitvoert, is het lastig om landen te vergelijken aan de hand van het totale aantal besmettingen. Meer relevant is bijhouden hoeveel nieuwe besmettingen er dagelijks bij komen. 

Maar ook dit heeft zijn beperkingen: als landen hun manier van testen veranderen, of bijvoorbeeld veel meer gaan testen, komen er plotseling veel besmettingen bij. Dit zag je bijvoorbeeld in China, waar het land op een bepaald moment besloot ook mensen met milde klachten als een besmetting te rekenen. Hierdoor schoot het aantal nieuwe besmettingen in één dag met meer dan 10.000 omhoog.

In Europese landen testen we ook veel minder dan in Azië. Dit heeft te maken met een gebrek aan voorzieningen om genoeg testen af te nemen. Hierdoor geven we ook in België prioriteit aan de mensen met ernstige klachten, of die in een risicogroep zitten.

Intussen hebben verschillende landen ook strenge maatregelen genomen in de hoop de verspreiding van het virus in te dijken en het aantal besmettingen te verkleinen. Dan zou het aantal besmettingen moeten dalen, en dat kunt u in de grafieken op deze pagina bekijken. 

Meest gelezen