Maxime Anciaux - All rights reserved

Met corona besmette rusthuisbewoners Waasmunster naar aparte afdeling van ander woonzorgcentrum Sint-Niklaas

In het woonzorgcentrum 't Heuverveld zijn twee bewoners besmet met het coronavirus. Eerder deze week deden geriaters de oproep om de meest zwakke besmette rusthuisbewoners in hun vertrouwde omgeving te verzorgen. Maar in Waasmunster is gekozen voor een andere oplossing, met een dubbel doel: de patiënten de best mogelijke zorg geven, en de onrust bij de medebewoners en het personeel verminderen.

Van de 80 bewoners in WZC 't Heuverveld in Waasmunster waren er tot gisteren twee mensen besmet. Zij zijn overgebracht naar het woonzorgcentrum Het Hof in Sint-Niklaas. Daar is een aparte afdeling ingericht voor de verzorging van coronapatiënten onder rusthuisbewoners. "We werken met 'Samen Ouder', een koepel van verschillende rusthuizen, die ook samenwerkt met het ziekenhuis AZ Nikolaas," zegt burgemeester Jurgen Bauwens.  

In de aparte WZC-afdeling gaan ze voor de genezing van corona-patiënten

"Besmette rusthuisbewoners die heel verzwakt zijn, zouden best niet naar het ziekenhuis gebracht worden, maar in hun vertrouwde omgeving blijven". Dat was de oproep van geriaters eerder deze week. Zo blijven ouderen omringd door de mensen die ze kennen. En ook worden de ziekenhuizen wat minder belast.

"Maar de aparte afdeling in WZC Het Hof heeft 10 bedden, verpleegkundigen van AZ Nikolaas en een psycholoog van de Odisee Hogeschool. Zo kunnen ze de patiënten er beter verzorgen dan in het rusthuis waar ze normaal wonen," zegt burgemeester Jurgen Bauwens.

Je zal maar eens in een rusthuis wonen of werken

Jurgen Bauwens, burgemeester van Waasmunster

Naast de behandeling en hopelijk genezing van de coronapatiënten zelf, is de verhuizing van die patiënten goed voor wie achterblijft. Burgemeester Bauwens: "Ik wil niet discussiëren met gespecialiseerde geriaters, maar je zal in het rusthuis maar eens op dezelfde gang wonen als de patiënten, of je zal er maar werken. Dat geeft onrust en angst bij de bewoners, het personeel én hun families. Op de afdeling waar de patiënten verbleven moeten ze nu wel allemaal in hun kamer blijven, maar ze zijn wel wat gerustgesteld omdat de zieken voor betere verzorging verhuisd zijn. Zodra we op de hoogte waren van de besmettingen, hebben we ook alle betrokkenen en families verwittigd."

Geen intensieve verzorging mogelijk

De aparte WZC-afdeling voor coronapatiënten heeft maar 10 bedden, en zal dus wellicht snel volliggen. "We moeten bekijken wat er daarna mogelijk is, of er een uitbreiding komt, en zo ja waar die dan moet komen. Nu gaan we eerst zo starten, en zien wat het resultaat is. Het is een nieuwe werkwijze. Onze twee bewoners van 't Heuverveld zijn de eerste patiënten op die afdeling, en ze zijn er niet heel erg aan toe. Intensieve verzorging kunnen we daar ook niet geven, maar we kunnen er de minder zwakke corona-patiënten wel proberen te genezen."

Meest gelezen