Moeten asielcentra in Limburg in lockdown? “Signalen dat bewoners zich niet aan maatregelen houden”

De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg willen dat de asielcentra in hun gemeenten tijdelijk gesloten centra worden. Volgens hen houden de bewoners van die asielcentra zich niet aan de maatregelen, wat vragen oproept bij inwoners van de twee gemeenten.

Volgens Marleen Kauffmann (CD&V), burgemeester van Leopoldsburg, en Alain Yzermans(SPa), burgemeester van Houthalen-Helchteren, houden bewoners van asielcentra zich niet aan de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegenhouden. “Inwoners van Leopoldsburg zien dan de bewoners van het asielcentrum in groep voetballen en volleyballen”, vertelt Marleen Kauffmann. “Zowel binnen als buiten het centrum,  terwijl het uitdrukkelijke advies is om dat enkel nog in gezinsverband te doen. Ze zitten in het centrum met 500 samen, waar 'social distancing' niet gegarandeerd kan worden, maar dan gaan ze ook, al is het maar met twee, naar de supermarkt. Dat kunnen we niet aanvaarden.”

In Houthalen-Helchteren is dezelfde kritiek te horen. “Kinderen van het opvangcentrum kunnen buiten spelen, terwijl onze inwoners dat niet mogen”, voegt burgemeester Alain Yzermans toe. “Je krijgt een verschil in aanpak. Inwoners vragen zich af waarom de regels daar minder consequent worden toegepast. We zien bewoners van het asielcentrum ook in groep naar de bushalte wandelen. Hier moet duidelijkheid rond komen, want het bevordert de aanpak rond corona niet.”

We moeten vooral die mensen zélf beschermen. Als het virus daar uitbreekt, zitten we met een groot probleem

Marleen Kauffmann, burgemeester Leopoldsburg

Daarom moeten de asielcentra tijdelijk gesloten centra worden, vinden de burgemeesters. “Ik denk dat vooral die mensen zelf moeten beschermd worden. Als het virus daar uitbreekt, zitten we met een groot probleem”, zegt Kauffmann.

In Koksijde heeft de burgemeester gisteren op eigen initiatief beslist dat het asielcentrum daar tijdelijk een gesloten centrum wordt. “Dat gaan wij niet doen”, verduidelijkt Kauffmann. “Je kan dat besluit niet zomaar nemen als burgemeester. Ik verwacht dus ook dat de federale overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en dit probleem niet doorschuift naar het lokale niveau.”

Fedasil doet wel heel veel inspanningen om de bewoners van asielcentra op te hoogte te houden van de maatregelen.
Marleen Kauffmann, burgemeester Leopoldsburg

Toch wordt er niet met de vinger gewezen naar Fedasil. ”Ze doen heel veel inspanningen om de bewoners van asielcentra op te hoogte te houden van de maatregelen”, geeft Kauffmann toe. “Zo zijn er fiches gemaakt in verschillende talen om ervoor te zorgen dat die mensen voldoende geïnformeerd worden. Het is al moeilijk genoeg om onze eigen bewoners de ernst van de situatie te doen beseffen. Ze doen daar echt wel hun best.”

Later op de dag gaan alle Limburgse burgemeesters van gemeenten waar een asielcentrum is, in overleg met Fedasil. “Dat overleg zal gebeuren op provinciaal niveau, want deze problematiek is er in alle asielcentra in Limburg.”

Meest gelezen