Videospeler inladen...

Nu meer doden door coronavirus in Spanje dan in China, Italië blijft echter het meest getroffen

Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is vandaag met 738 gestegen tot 3.434. Daardoor zijn er nu meer slachtoffers in Spanje gevallen dan in China waar het virus is uitgebroken. Enkel in Italië zijn er nog meer mensen overleden aan de ziekte.

Het totaal aantal besmettingen in Spanje is vandaag met 20 procent toegenomen tot 47.160. Op dat vlak zijn er dus in Spanje minder besmettingen dan in China waar dat aantal op zijn hoogst boven de 80.000 lag. Spanje komt daarmee op een trieste tweede plaats inzake doden na Italië. 

Sinds vorige week maandag geldt in Spanje een erg strikte en nauw gecontroleerde lockdown. Mensen moeten in hun huis blijven en mogen enkel buiten om voedsel of medicijnen te kopen of anderen te helpen. De ordediensten zijn massaal uitgerukt om dat te controleren. 

Toch blijft het aantal besmettingen en doden fors stijgen. De regering van premier Pedro Sanchez verwacht pas dat er eind deze week een afvlakking van die stijging merkbaar zal worden. De meeste besmettingen die nu worden opgetekend zijn wellicht te wijten aan contacten van weken geleden.

Een land achter muren

Het virus komt voor in alle regio's in Spanje. Toch zijn vooral de streek rond de hoofdstad Madrid en de noordelijke regio's Catalonië en Baskenland het zwaarst getroffen. Daarna volgen de centrale regio's Castilla y Leon en Castilla-La Mancha, Valencia in het zuidoosten en Andalusië in het zuiden. (Lees verder onder de foto).

Een wegcontrole in de buurt van Pamplona.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Er zijn vooral veel slachtoffers in rusthuizen, waar oudere mensen elkaar gemakkelijk besmetten eens het virus binnenraakt. Onlangs had het leger bij een routinecontrole een rusthuis gevonden met doden waar het personeel in paniek op de vlucht is geslagen.

Waarom er in Spanje en Italië zo veel besmettingen en doden zijn, is nog niet helemaal onderzocht. Toch zijn er een aantal aanwijzingen. Zo zijn er in beide landen relatief veel bejaarde mensen en die zijn gemakkelijker vatbaarder voor de ziekte. Spanje kent een van de hoogste levensverwachtingen na Japan. Tegelijk wonen veel gezinnen soms samen met de grootouders in kleine flats of huizen wat de kans op besmetting groter maakt. Spanjaarden en Italianen zijn ook erg sociale mensen die graag buitenkomen en anderen ontmoeten en ook dat werkt besmetting in de hand. Reden te meer waarom velen het daar wellicht erg moeilijk hebben om nu binnen te blijven. 

Een speciale eenheid van het Spaanse leger ontsmet balies op de luchthaven van Barcelona.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder beelden van een ziekenhuis in de buurt van Madrid:

Videospeler inladen...

In Spanje zijn opvallend veel artsen en verplegend personeel ziek, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen