Jasper Jacobs

Ondernemerskoepel VOKA en grote bedrijven naar Raad van State tegen taxshift Zelzate: “Ze viseren bewust grote bedrijven en dat is discriminatie”

VOKA Oost-Vlaanderen en bedrijven Jan De Nul, Arcelor Mittal en Rain Carbon stappen naar de Raad van State. Ze willen dat het linkse bestuur (van sp.a en PVDA) de hogere gemeentebelastingen voor grote bedrijven in Zelzate herziet: “Deze bedrijven zorgen voor 10.000 jobs in de regio"

Het linkse gemeentebestuur van Zelzate liet al snel na de verkiezingen in 2018 optekenen dat het de gemeentebelastingen grondig wilde hervormen. De coalitie van sp.a en PVDA voegde de daad bij het woord en verhoogde de gemeentelijke oppervlaktebelastingen fors voor grote bedrijven in Zelzate. De belastingen voor KMO’s, zelfstandigen en inwoners gingen naar beneden. “Een taxshift waarbij vooral de grote schouders de zwaarste lasten dragen”, klinkt het. Zowat 20 grote bedrijven in de Gentse haven moesten plots een pak meer belastingen betalen. Ondernemerskoepel VOKA vindt de maatregel discriminerend en stapt naar de Raad van State, samen met 3 grote havenbedrijven. 

“Grote bedrijven levensbelangrijk voor regio”

VOKA benadrukt dat de geviseerde bedrijven voor enorm veel werkgelegenheid zorgen in de regio. “Er werken zo’n 10.000 mensen bij deze bedrijven. Er zijn tal van kleinere bedrijven die hun bestaan danken aan deze spelers. Voor Zelzate en de omliggende gemeenten is deze sector ongelooflijk belangrijk. Net deze bedrijven hogere belastingen laten betalen is onverantwoordelijk”, zegt Geert Moerman van VOKA Oost-Vlaanderen. De ondernemerskoepel start dan ook een procedure bij de Raad van State. “Het is aan de rechter om te oordelen of het bestuur zijn huiswerk goed heeft gemaakt of niet.” De procedure kan lang aanslepen, maar tot de uitspraak moeten de bedrijven de nieuwe belastingen toch gewoon betalen. 

Zelzate is “not amused”

Het gemeentebestuur is niet blij met de procedure bij de Raad van State. “Het getuigt van een gebrek aan solidariteit. Als VOKA en de bedrijven gelijk krijgen, zullen alle anderen opnieuw meer moeten gaan betalen. Het zou betekenen dat de verlaagde belastingen voor kleinere bedrijven en burgers opnieuw omhoog gaan”, zegt schepen Geert Asman (PVDA). 

Wat met corona?

De hele procedure bij de Raad van State werd gestart voor de coronacrisis uitbrak. “De nieuwe context maakt deze grote bedrijven nog belangrijker”, benadrukt Moerman. “Ze dreigen nu ook enorme economische verliezen te lijden. Ik hoop dat het gemeentebestuur de belastingen toch nog wil herbekijken. Enkel als we samenwerken overwinnen we deze crisis”, zegt Moerman nog. Intussen hebben verschillende bedrijven in Zelzate door de coronamaatregelen (een deel van) hun activiteiten moeten staken en zijn werknemers er technisch werkloos. 

Meest gelezen