Studio Tinne Luyten

Online meditatie in tijden van corona: “Het is geen wondermiddel, maar het leert je omgaan met de situatie”

In tijden van corona geeft meditatieleraar Tom Hannes uit Borgerhout online meditatiesessies. Mediteren kan volgens hem helpen om de huidige situatie te accepteren. “Gewoon even tien minuten hoogkwalitatief niets doen”, klinkt het

In tijden van corona gebeurt alles online: werken, vergaderen, maar ook mediteren. Schrijver, filosoof en meditatieleraar Tom Hannes uit Borgerhout stond er eerst nogal sceptisch tegenover. “Ik heb het altijd interessant gevonden om samen met mensen te mediteren. Dan voel je mekaars aanwezigheid en online heb je dat natuurlijk niet”, vertelt hij in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

“Toen de coronacrisis begon, vroegen enkelen of ik online sessies wou geven. Ik heb hier twee kleine kinderen rondlopen en ik moet ook mijn ander werk gedaan krijgen. Ik dacht dat het niet zou werken. Maar de vraag bleef maar komen en dan heb ik het eens geprobeerd. Het lukt beter dan ik had verwacht. Ik vind het nu zelfs leuk om te doen”, vertelt Hannes enthousiast. 

Ik dacht dat we in het begin met 10 mensen zouden mediteren, maar het waren er meteen meer dan 50
Meditatieleraar Tom Hannes

De online meditiatie is volgens Hannes een onverwacht succes. “Ik dacht dat we in het begin met 10 mensen zouden mediteren, maar het waren er meteen meer dan 50”, klinkt het. Zijn meditatielessen trekken ook een heel divers publiek aan: van mensen die gewend zijn om te mediteren tot mensen die dat nog nooit hebben gedaan. “Het zijn mensen die zich geïsoleerd voelen en geen blijf weten met zichzelf. Er zijn ook mensen die bang zijn om wat er in deze tijden gaat gebeuren”, vertelt Hannes.

Volgens hem kan meditatie dan ook helpen. “Het is geen wondermiddel”, legt Hannes uit, “maar het kan je wel leren omgaan met de situatie.” 

“10 minuten hoogkwalitatief niets doen”

Mediteren is volgens Hannes niet zo moeilijk. “Je gaat zitten en je beweegt een tijd niet”, legt hij uit. “De moeilijkheid is vooral om het toch maar te doen terwijl er allerlei andere dingen op het programma staan.”

Als beginner raadt Hannes aan om 10 minuten lang niets te doen en op je ademhaling te letten. “Je laat alles maar passeren wat er komt. Het belangrijkste is om niet te reageren”, vertelt hij. “Gewoon 10 minuten hoogkwalitatief niets doen. Daar komt het in hele grote lijnen op neer.”

Iedereen zit in zijn eigen kot, maar tegelijkertijd zijn we verbonden

Meditatieleraar Tom Hannes

Elke weekdag geeft Hannes een online meditatiesessie van een halfuur. “Ik maak een uitnodiging aan via een onlineprogramma die ik deel op mijn Facebook. De eerste 100 mensen kunnen meedoen”, vertelt hij.

Hannes begeleidt de online sessie. Je kan hem zien zitten in een meditatiehouding en je kan zijn stem horen. “Iedereen zit in zijn eigen kot, maar tegelijkertijd zijn we verbonden”, vertelt hij. “Het blijft discreet omdat je elkaar niet kan zien of horen. Je ziet en hoort enkel mij.”

Meest gelezen