AP

Prins Charles test positief: slaat lakse beleid van Boris Johnson gaten in de Britse troonopvolging?

Nu de Britse troonopvolger Prins Charles het coronavirus heeft opgelopen, worden er vragen gesteld over de troonopvolging. De Queen verkeert nog in goede gezondheid. Maar Charles en zijn zonen William en Harry hebben de afgelopen tijd veel officiële opdrachten uitgevoerd en zijn dus met veel mensen in contact gekomen. Dat kon, omdat de Britse regering pas afgelopen maandagavond strenge maatregelen heeft afgekondigd die zulke contacten onmogelijk maken. Als er straks gaten vallen in de troonopvolging, gaan er dan beschuldigende vingers wijzen in de richting van premier Boris Johnson?

Prins Charles, 71 en Britse troonopvolger, heeft positief getest op het coronavirus. Zijn echtgenote Camilla (72) testte negatief. Zij verblijven in Schotland, op het koninklijk landgoed Balmoral, in zelfisolatie. 

Charles vertoont op dit moment enkel lichte symptomen, hij kan werken en ligt niet in bed, meldt de persdienst van Buckingham Palace. Hij heeft geen onderliggende gezondheidsproblemen, is fit voor zijn leeftijd en heeft een gezonde levensstijl, wat volgens artsen zijn kansen om de besmetting goed door te komen verhoogt, ondanks zijn hoge leeftijd.

Veertien dagen geleden, op dinsdag 10 maart, zat Charles in Londen recht tegenover Prins Albert van Monaco op een bijeenkomst van WaterAid, een internationale niet-gouvernementele organisatie gericht op water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Prins Albert van Monaco is vijf dagen geleden ook positief getest. 

Lees verder onder de foto:

Voor zover bekend heeft Prins Charles zijn moeder, de Queen (93) voor het laatst heel even op Buckingham Palace ontmoet op donderdag 12 maart. Bij een van de medewerkers in dat paleis is er ondertussen wel corona vastgesteld. Artsen vermoeden dat Charles de infectie ten vroegste op 13-14 maart heeft opgelopen, dus net na zijn laatste ontmoeting met de Queen.

Hare Majesteit de Koningin verkeert in goede gezondheid.

woordvoerder Buckingham Palace

De Queen heeft haar traditionele paasvakantie met een week vervroegd en verblijft sinds donderdag 19 maart in Windsor Castle, dat ligt 35 km ten westen van Londen centrum. Volgende maand, op 21 april, wordt ze 94. Buckingham Palace meldt dat ze in goede gezondheid verkeert. Haar echtgenoot Prins Philip, 98 jaar oud intussen, is bij haar.

Troonopvolgers verspreid in alle windrichtingen

Opvallend is wel dat de royals die het hoogst in de lijn van de troonopvolging staan op dit moment in alle windrichtingen verspreid zijn: Prins Charles is in Schotland, zijn oudste zoon Prins William verblijft in Norfolk in zijn eigen huis op het koninklijk landgoed Sandringham, zo’n 185 km ten noordoosten van Londen. En diens jongere broer prins Harry verblijft zoals bekend in Canada. Of het hier om een bewuste voorzorgsmaatregel gaat is niet meegedeeld.

Lees verder onder de foto:

PA Wire/PA Images

Tot 12 maart is Prins Charles publieke opdrachten blijven uitvoeren en heeft hij dus behoorlijk veel mensen ontmoet, aangezien de Britse regering geen beperkende maatregelen had opgelegd tot afgelopen maandagavond. 

Ook daarna nog heeft hij vergaderingen gehad met diverse medewerkers, die ondertussen persoonlijk op de hoogte zijn gebracht. Hij vermeed het wel om een hand te geven, en maakte in plaats daarvan het namaste-gebaar dat gebruikelijk is in veel Aziatische landen: de handpalmen opwaarts gericht en uitgestrekt tegen elkaar houden. 

Het is onmogelijk om vast te stellen van wie de prins het virus heeft opgelopen.

woordvoerder Prins Charles

In het officiële bericht waarin Charles’ besmetting wordt bekendgemaakt luidt het: “Het is onmogelijk om vast te stellen van wie de prins het virus heeft opgelopen gezien het grote aantal ontmoetingen die de prins in zijn publieke functie heeft gehad gedurende de afgelopen weken.” 

Lees verder onder de foto:

Overigens heeft ook Prins William de afgelopen tijd veel officiële opdrachten uitgevoerd en dus veel mensen ontmoet, ook al om de Queen en prins Charles te ontlasten.

Bij zijn laatste engagementen als lid van het Koninklijk Huis heeft ook Prins Harry mogelijk risicovolle contacten gehad: op 6 maart omhelsde hij Formule 1-kampioen Lewis Hamilton. Die had twee dagen eerder acteur Idris Elba en de echtgenote van de Canadese premier Sophie Trudeau ontmoet, die ondertussen allebei besmet blijken. 

Boris Johnson verantwoordelijk?

De vraag is nu of de Britse regering van premier Boris Johnson ter verantwoording zal worden geroepen, mocht het coronavirus gevolgen hebben voor de Britse troonopvolging. Pas maandagavond kondigde Johnson het soort strenge maatregelen af die al veel eerder in ons land van kracht werden. 

Daarmee leek hij aanvankelijk te kiezen voor de strategie van de kudde-immuniteit: als veel mensen besmet worden bouwen ook veel mensen die weer genezen een (tijdelijke) weerstand op tegen het virus, wat een voordeel is bij een nieuwe uitbraak. Maar dat betekent ook een aanzienlijk groter aantal overlijdens, en een overbelasting van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS. 

Dat laatste heeft de regering-Johnson maandagavond blijkbaar overstag doen gaan. Maar dat was dus rijkelijk laat. De dodentol staat in het Verenigd Koninkrijk ondertussen op 422, op woensdagmiddag 25 maart, en er zijn meer dan 8000 besmettingen geregistreerd.  

Mochten leden van de koninklijke familie in de lijn van de troonopvolging overlijden en er dus gaten vallen in de troonopvolging, dan zouden er wel eens snel vingers in de richting van Boris Johnson kunnen wijzen in de zoektocht naar verantwoordelijken. 

Droge grapjes zijn er ook al: “This isn’t the corona-tion one was expecting” (Dit is niet de kroning die men verwacht had). De Britten blijven Britten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen