Sputnik

Rusland stelt referendum over "kroning" president Poetin uit en sluit niet-essentiële bedrijven

In een tv-toespraak heeft de Russische president Vladimir Poetin een aantal opmerkelijke maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo wordt het referendum over een eventuele nieuwe ambtstermijn voor Poetin uitgesteld. Russen die in niet-essentiële sectoren werken, wordt gevraagd om volgende week thuis te blijven.

Het meest opvallende in de toespraak van Poetin op de televisie is het uitstel van het referendum over grondwetswijziging. Dat had normaal op 22 april moeten doorgaan, maar is nu tot nader order uitgesteld. Het zal van overleg met experten en artsen afhangen wanneer een nieuwe datum geprikt kan worden, aldus Poetin.

Het referendum is nochtans erg belangrijk voor de president. Het zou hem moeten toelaten om zich nog een keer kandidaat voor de verkiezingen te stellen. Zijn huidige ambtstermijn loopt in 2024 af. De grondwetswijziging is dan ook bedoeld om de macht van Poetin in tijd te betonneren. 

Daarnaast had Poetin echter vooral aandacht voor de coronacrisis. Zo wil hij dat mensen die in niet-essentiële sectoren werken de volgende week thuis blijven om de verspreiding van het virus te voorkomen.  Poetin kondigde ook sociale maatregelen af. Zo komt er steun voor bedrijven en mensen die hun werk dreigen te verliezen en gezinnen met kinderen. 

Tot nu toe heeft het coronavirus nog niet hevig toegeslagen in Rusland. Poetin heeft meteen na het uitbreken van de crisis in China de grenzen met het buurland gesloten. Officieel zijn er nu 653 besmette mensen in Rusland. Op een dag tijd zijn er 163 bijgekomen. Er zijn internationaal echter wat twijfels over die cijfers en de manier waarop Rusland ziektegevallen registreert.

Wel zou Rusland erg rigoreus testen uitvoeren. Mensen die positief bevonden worden, worden meteen geïsoleerd in speciale ziekenhuizen en er wordt onderzocht met wie ze contact gehad hebben. Ook die mensen worden dan getest. Overigens zou ook Zuid-Korea op die manier met succes te werk gegaan zijn om de uitbraak van het virus te remmen.

Meest gelezen