© Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

Studenten verpleegkunde redden Limburgse ziekenhuizen: "Ze zullen ook in de paasvakantie werken"

Studenten uit de zorgsector zullen mee de grote tekorten aan personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen opvangen. Veel studenten werken nu al als vrijwilliger of jobstudent in de Limburgse ziekenhuizen om de coronacrisis de baas te kunnen. In de paasvakantie zullen de stages ook kunnen doorlopen om beter te helpen.  

Veel studenten verpleegkunde, vroedkunde of ergotherapie zijn nu bezig aan hun stage. Door de coronacrisis hebben de 5 zorgopleidingen in Limburg in samenspraak met de ziekenhuizen en woonzorgcentra beslist dat stages kunnen doorlopen in de paasvakantie. “De stage van onze stagiairs wordt nu meer gespreid zodat ook in de paasvakantie onze studenten het personeelstekort kunnen opvangen,” zegt Roald Nelissen opleidingshoofd van Hogeschool PXL-Healthcare. 

Het engagement van de studenten is enorm groot

Roald Nelissen

Ook studenten die geen stage hebben, zetten zich in voor de coronaslachtoffers. Sommigen bieden zich aan als vrijwilliger vanuit het vak ‘maatschappelijk engagement’. Anderen werken dan weer als jobstudent via een contract als zorgkundige. “De eerste dag wilden al 19 studenten zich engageren. Aan enthousiasme dus geen gebrek.” 

Geen praktijklessen

Diezelfde studenten hebben nu online les. Praktijkopdrachten kunnen ze oefenen via een basispakket, maar de complexere zaken zouden volgens Nelissen toch op school moeten geoefend worden. “Na 18 mei kunnen we tot nu toe gelukkig geïntegreerde lessen geven op school in kleine groepjes. Maar het is natuurlijk afwachten wat de regels dan zullen zijn.” 

Meest gelezen