Foto: Belga

Hordeloopster Eline Berings onzeker over Olympische Spelen 2021: "Een jaar uitstel is lang voor een atleet"

Voor de Gentse hordeloopster Eline Berings (33) is het uitstel van de Olympische Spelen een zware klap. Ze zou deze zomer haar carrière afsluiten in Tokio, ze zou er voor de laatste keer alles geven, maar dat kan nu niet meer doorgaan zoals gepland. "Ik blijf in de mate van het mogelijke trainen, want stilzitten en wachten gaat niet", zegt ze, maar concrete plannen heeft Berings nog niet.

De Olympische Spelen 2020 gaan niet meer door wegens het coronavirus, ze worden een jaar uitgesteld. "We hadden allemaal rekening gehouden met dit scenario", getuigt hordeloopster Eline Berings uit Gent. "Maar nu het effectief zo ver is, is het toch nog steeds een zware klap. We gaan tijd nodig hebben om het nieuws te verwerken. Het zijn echt bizarre tijden."

Heel ons leven, elke minuut van de dag, stond in teken van de Olympische Spelen

Eline Berings, hordeloopster

"Topsporters zijn misschien met een speciaal vak bezig, maar wij leven wel op dezelfde planeet, hé! (Lacht.) Dus ook wij voelden al weken dat de situatie verergerde. Maar zolang de kans bestond dat de Spelen wel zouden doorgaan, bleven wij trainen. Want we waren daar al lang naartoe aan het werken. Heel ons leven, elke minuut van de dag, was georganiseerd in functie van de Olympische Spelen. Dat uitstel is echt even slikken."

Niet eenvoudig

Berings zou na de zomer haar carrière afsluiten en staat nu dus voor een moeilijke keuze: nog een jaar verdertrainen voor de Olympische Spelen in 2021, of er nu een punt achter zetten. Ze is er nog niet aan uit. "Ik krijg veel goedbedoelde berichtjes: 'Komaan, nog een jaartje erbij, je kan het!' Maar zo eenvoudig is dat niet, topsport heeft een enorme impact op je lichaam." 

"Ik vergelijk het altijd met bergbeklimmen", gaat ze verder. "Bij topsport sta je elk jaar aan de voet van een berg. Je hebt een plan, een route en een missie. Je ondergaat heel wat op je tocht naar boven. Nu zitten we ongeveer aan driekwart van de tocht, bijna aan de top, maar we moeten terug naar af. We mogen aan een nieuwe tocht beginnen, naar volgend jaar. Dat wordt opnieuw keihard werken, opnieuw alles organiseren. Ook financieel heeft dat gevolgen, trouwens."

Toekomst onzeker

Hoe de toekomst van Eline Berings eruit ziet? Dat weet ze nog niet. "De hele situatie is onzeker, de hele wereld staat on hold. Ik blijf in de mate van het mogelijke trainen, want stilzitten en wachten gaat niet. Maar ik kan nog geen plannen maken voor de toekomst." 

Meest gelezen