Verwarring rond coronamaatregelen in Baarle-Hertog: politie Turnhout geeft tips van wat mag en wat niet

In Baarle-Hertog, aan de Nederlandse grens, blijft er verwarring over de maatregelen tegen corona. Om wat duidelijkheid te scheppen, deelt de politie van Turnhout enkele filmpjes via haar Facebookpagina over wat kan en wat niet. “Inwoners van Baarle-Nassau mogen in Baarle-Hertog nog tanken en omgekeerd. Inwoners van andere Nederlandse gemeenten mogen dat niet”, klink het.

In Baarle-Hertog blijft er heel wat verwarring rond de maatregelen tegen corona. Baarle-Hertog is Belgisch, maar het vormt één geheel met Baarle-Nassau. In die laatste zijn de Nederlandse maatregelen van kracht en die zijn voorlopig minder streng dan in België. Om de verwarring tegen te gaan, deelt de politie van Turnhout nu enkele filmpjes op haar Facebookpagina waarin de maatregelen nog eens duidelijk uitgelegd worden.

(Lees verder onder de video)

Winkelen en tanken

Inwoners van het Nederlandse Baarle-Nassau mogen in de benzinestations op het grondgebied van het Belgische Baarle-Hertog komen tanken en omgekeerd. Inwoners uit andere Nederlandse gemeentes zijn niet welkom aan de benzinestations van Baarle-Hertog.

Inwoners van Baarle-Hertog mogen naar de supermarkt in Baarle-Nassau. Ze mogen daar op Nederlands grondgebied ook naar de bank, de post en de krantenwinkel. Shoppen in andere winkels is niet toegestaan. In Nederland zijn de niet-essentiële winkels, voor bijvoorbeeld kledij, wel nog open. Inwoners van Baarle-Hertog mogen dus, net zoals alle andere Belgen, niet de grens oversteken om daar te gaan shoppen.

Woon- en werkverkeer

Verder mogen mensen uit Baarle-Hertog ook de grens nog oversteken voor medische hulp. Indien ze voor iemand moeten zorgen die hulpbehoevend is, kan dat ook. Woon- en werkverkeer is ook nog steeds toegestaan. Mensen met een cruciaal beroep, zoals bijvoorbeeld zorgverlener of leraar, moeten daar wel een speciaal vignet voor hebben dat uitgereikt wordt door de Belgische autoriteiten. Mensen met een niet-cruciaal beroep hebben een brief van hun werkgever nodig.

Wie wil wandelen of fietsen in open lucht, mag ook nog steeds de deur uit. Dit kan alleen, met één vriend of vriendin of met gezinsleden. De politie van Turnhout benadrukt dat mensen uit Baarle-Hertog die op de grens wonen, ook in Baarle-Nassau mogen gaan wandelen.

Meest gelezen