Videospeler inladen...

Viroloog Van Ranst: "Afbouw maatregelen zal geleidelijk gaan, volledige normalisering mogelijk pas over een jaar"

De afbouw van de maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus zal geleidelijk verlopen, "maar wanneer je wil spreken van een volledige normalisatie van de situatie, dan denk ik dat we moeten wachten op het vaccin dat er gaat komen. Dat is minstens een jaar". Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd in "De afspraak".  Volgens hem zal het verbod op massamanifestaties de laatste coronamaatregel zijn die teruggeschroefd zal worden. Hij betreurt ook dat de adviezen van experten niet alle jongeren bereiken. "Een aantal van de jongeren die nu op intensieve zorg liggen, was nabij betrokken bij een aantal van de lockdownparty's. Dit is geen spel."

Volgens viroloog Marc Van Ranst is de kans klein dat zomerfestivals als Rock Werchter en Tomorrowland zullen doorgaan op de geplande data. "Pas wanneer de piek van de coronacrisis is vastgesteld, kan er overwogen worden om de maatregelen gefaseerd terug te schroeven", legt hij uit. Dat die piek er nog niet is, blijkt uit de meest recente cijfers. Volgens de modellen mogen we de piek allicht pas binnen een week verwachten.

"Er gaan heel wat maatregelen afgebouwd kunnen worden wanneer we de piek van de epidemie hebben gezien. Dan kan je een deftige voorspelling doen. We gaan de maatregelen in schuifjes moeten de-escaleren. Maar grote massamanifestaties gaan helemaal op het einde komen van de maatregelen die we gaan terugschroeven", zegt Van Ranst. 

Volgens Van Ranst spreken we dan van september of oktober. "Wanneer je wil spreken van een volledige normalisatie, dan denk ik dat we moeten wachten op het vaccin dat er gaat komen. Dat is minstens een jaar. Deze epidemie gaat voorbijgaan, maar dan gaan we geheid een volgende golf krijgen en die gaan we ook moeten overleven zonder een vaccin. Wat we nu meemaken, gaan we waarschijnlijk nog een paar keer herhalen", zegt Van Ranst.

Hoe dan ook zullen we op termijn van de "meest bijtende" maatregelen af geraken, aldus de viroloog. Maar op bepaalde vlakken verwacht Van Ranst een definitieve gedragsverandering. "Zieke kinderen naar de grootouders brengen of ziek gaan werken gaan we wellicht nooit meer doen. Dat deden we vroeger een beetje te vlot."

(Bekijk het volledige gesprek met Marc Van Ranst uit "De afspraak" of "Het Journaal" en lees verder)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

De nood aan communicatie is nog altijd bijzonder groot. "Bepaalde groepen zoals jongeren bereiken we nog altijd veel minder dan we zouden moeten", aldus Van Ranst. "Bij de jongeren die nu op intensieve zorg liggen, zijn er bijvoorbeeld een aantal die zeer nabij betrokken waren bij een aantal van de lockdownparty's. Dat mag geweten zijn en dat mag ook een beetje afschrikwekkend zijn. Dit is geen spel. In een computerspelletje gaat niemand dood, hier wel."

Meest gelezen