Vlaams-Brabantse sporters over afgelaste Spelen: "We begrijpen de beslissing maar niet evident om niveau te blijven behouden tot 2021"

De beslissing hing al even in de lucht maar is gisteren ook effectief genomen: geen Olympische Spelen deze zomer, ze worden een jaar uitgesteld. Een beslissing die de topsporters begrijpen al is het niet evident om nog eens een jaar langer aan een topconditie te werken.

Het zat er aan te komen. Landen zoals Canada en Australië hadden al laten weten dat ze deze zomer niet zouden deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar het was tot gisteren wachten op de definitieve beslissing van het Olympisch Comité: "De spelen zullen plaatsvinden in 2021." Voor de sporters die hier al lang naartoe werkten een bittere pil om te slikken, al hadden ze dit nieuws al veel vroeger verwacht. 

"Het zat er al een tijdje aan te komen", vertelt polsstokspringer Ben Broeders uit Heverlee in "Start Je Dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Het is nu alleen nog afwachten wanneer de Spelen in 2021 zullen plaatsvinden. Maar het is de juiste beslissing." 

Ik had een topjaar, hopelijk zijn er deze zomer nog enkele wedstrijden om mijn goed niveau te behouden

Ben Broeder, polsstokspringer

Voor de 24-jarige Ben Broeders was het de allereerste selectie voor de Olympische Spelen en is het dan ook spijtig dat de Spelen afgelast worden. "Ik had een topjaar, dus er kon iets moois gebeuren. Ik heb het Belgisch record gesprongen. Maar kijk, nu moeten we blijven werken naar volgend jaar en hopen dat ik dan nog beter ben dan nu. Ik hoop wel dat er nog enkele gewone wedstrijden kunnen doorgaan, dat we deze zomer toch nog wat competitie hebben, want anders is het een heel lange aanloop naar volgend jaar. Het is afwachten."

Piek voor tennissers op Grand Slams

Ook tennisster Alison Van Uytvanck uit Grimbergen begrijpt de beslissing, al had ze de Spelen graag eens meegemaakt. "Met wat er gebeurt is het logisch dat je niet mensen van over de hele wereld wil samenbrengen op één plaats", zegt Van Uytvanck. " Het is een keer om de vier jaar en als sporter wil je daar absoluut eens aan deelnemen. Maar wij pieken vooral voor de Grandslam-toernooien."

Heel hard gewerkt om een Olympische titel te kunnen pakken 

Wielrenner, Remco Evenepoel

In een videoboodschap laat ook wielrenner Remco Evenepoel uit Schepdaal van zich horen. Evenepoel had van de Olympische Spelen een dubbel doel gemaakt. Zowel op de weg als in de tijdrit wou hij een gooi doen naar de Olympische titel. "Natuurlijk is het jammer", zegt Evenepoel. "Ik heb zo hard gewerkt naar dat doel en mijn vorm werd beter en beter. Nu is heel mijn voorbereiding voor niets geweest, hoewel dat ook niet waar is natuurlijk."

Meest gelezen