Toerisme Oost-Vlaanderen

Waarschuwingen en PV's voor wie zich niet aan de corona-richtlijnen houdt

In gezinsverband buitenkomen, op ons eentje of met tweeën wandelen of joggen en verplaatsingen die echt nodig zijn: dat zijn de enige dingen die we momenteel buiten mogen doen.  De richtlijnen dienen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch moeten verschillende politiezones nog waarschuwingen en PV's uitdelen omdat mensen niet op de hoogte zijn of zich niet aan de regels houden. In Gent gaat het om bijna 100 PV's en 40 waarschuwingen. 

Om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan moeten we afstand houden van elkaar tijdens het wandelen en winkelen, mogen we ons alleen met de auto verplaatsen als dat echt nodig is, en mogen we niet met meer dan 2 mensen samen zitten.

De Gentse politie heeft deze week alleen al zowat 40 waarschuwingen en 100 PV's uitgedeeld aan mensen die zich niet aan die richtlijnen houden.

Wat mag wél?

Met verschillende mensen mag je alleen buitenkomen als je samen onder hetzelfde dak woont.

Je mag met twee tegelijk wandelen, joggen of staan praten als je minstens 1 tot 1,5 meter afstand houdt. Als je gaat wandelen of sporten, dan mag je niet met de auto naar de plek rijden waar je dat wil doen.

Je mag je verplaatsen met de auto als dat nodig is: om levensnoodzakelijke dingen te kopen, om naar de dokter te gaan, of om te gaan werken.

Als je niet onder die categorieën valt, dan kan je een waarschuwing of boete krijgen. In sommige gevallen is een korte gevangenisstraf mogelijk. 

Sommigen weten niet altijd wat wel en niet mag, omdat richtlijnen soms veranderen

Jürgen De Landsheer, korpschef politiezone Geraardsbergen-Lierde

"In de politiezone Geraardsbergen-Lierde valt het samenscholen nog wel mee", zegt korpschef Jürgen De Landsheer. "Wij houden het voorlopig bij waarschuwingen, omdat het nog niet voor iedereen duidelijk is wat mag, en wat niet mag. We proberen vooral mensen te informeren die toch niet-noodzakelijke verplaatsingen doen. Velen weten nog niet waarvoor ze de auto mogen nemen. Eens we mogen aannemen dat de meeste mensen toch wel van alles op de hoogte zijn, zullen we strenger optreden, en PV's uitdelen. Dat doen we sowieso al voor handelszaken en cafés die toch open gaan. We hebben in Lierde een café moeten sluiten, omdat het achter gesloten deuren toch open deed."

De politie van Sint-Niklaas zegt dat ze veel meldingen krijgt over grotere groepen mensen, en anderen die zich toch verplaatsen terwijl het niet echt nodig is. Daar zijn intussen 12 pv's opgesteld voor samenscholingen, 3 pv's voor het niet-naleven van een sluiting en 6 pv's voor een inbreuk op het verplaatsingsverbod.

En ook in het noorden van Oost-Vlaanderen houdt niet iedereen zich aan het verbod om de grens met Nederland over te gaan. In Sint-Laureins zijn daarvoor zelfs de dranghekkens verplaatst. De boetes kunnen oplopen tot 4.000 euro en ook een gevangenisstraf tot drie maanden is niet uitgesloten. 

 

Meest gelezen