Zeldzaam wit kamelenveulen geboren in Nevele: "Hij is heel flink en heeft twee perfecte bultjes"

Op de hertenboerderij van Geert Sergeant in Nevele is een wit kamelenveulen geboren. "Kamelen komen voor in 3 kleuren, en wit is vrij uitzonderlijk", vertelt Sergeant. "We zoeken nog een naam. Een die zeker niks met corona heeft te maken!"

De hertenboerderij in Nevele heeft naast herten ook geiten, varkens, kangoeroes, alpaca's en kamelen. En die laatste krijgen de meeste aandacht momenteel, want afgelopen zondag is een kamelenveulen gebeuren. "En het is een wit, wat uitzonderlijk is!" vertelt eigenaar Geert Sergeant.

"Het grootste probleem bij een pasgeboren kamelenveulen is dat ze binnen de 10 uur moeten gedronken hebben bij de moeder", weet Sergeant. "Maar dit veulen heeft zich onmiddellijk neergelegd om dan 7 uur aan een stuk te slapen. Vaak zijn ze heel erg koppig en willen dat niet doen. Na al die uren slaap ging hij onmiddellijk bij de moeder gaan drinken. Een heel gemakkelijk dier!"

Kamelen kunnen enorm koppig zijn, maar dit veulentje is heel flink!

Geert Sergeant

Bultjes

Zelfs bij de geboorte heeft een kameel al bulten, vertelt Sergeant. "Kamelenbulten zijn eigenlijk 2 kleine zakjes die aan het dier hangen. Ze mogen niet te groot zijn, anders vallen de dieren om. Maar ze mogen ook niet te klein zijn, anders is het geen kameel. Door het drinken bij de moeder vullen die zakjes zich op", legt Sergeant uit. "Dit kameeltje heeft de perfecte zakjes! En hij heeft ook mooie grote en rechte poten. Hij is ideaal."

Kamelen in België?

De hertenboerderij is, samen met Planckendael, de enige in ons land met kamelen. "Wij hebben daar nochtans een heel goed klimaat voor. Kamelen komen voor vanaf Rusland, tot in de Balkan en tot in Iran. In de koude Sahara, niet in het warme gedeelte." Zo'n kameel kan zich perfect aanpassen aan het klimaat in België: "In de winter krijgen ze haren tot 20 centimeter lang, in de zomer vallen die uit, tot ze kaal zijn. Dan kunnen ze goed tegen de warmte."

Wij hebben hier in België een heel goed klimaat voor kamelen
Geert Sergeant

Kamelen staan op de lijst van uitheemse diersoorten. "Als je kamelen wil houden, dan moet je een vergunning aanvragen en genoeg plaats hebben, want het zijn heel grote dieren. Hier hebben we heel grote en hoge serres. Nu is het zomer voor hen, dus ze lopen in het zand." Een kameel wordt ook vrij oud: "Zo'n dier kan 60 jaar oud worden en ze leven het liefste in groepsverband. We hebben hier dan ook een groep, ze houden elkaar gezelschap. Zo zijn ze het gelukkigst."

Zoektocht naar naam

Het kamelenveulentje heeft nog geen naam. "We gaan dat volgende week beslissen. We willen alleszins geen naam die met het coronavirus te maken heeft!"

Suggesties voor een naam kan je doorgegeven via de website van de hertenboerderij.

Radio 2

Meest gelezen