radio 2

B&B's in Haspengouw zien hun topseizoen in duigen vallen

De coronacrisis zorgt voor een financiële domper bij heel wat logiesuitbaters in Haspengouw. Door de coronamaatregelen mogen er geen toeristen naar de bloesems komen. En die  bloesemperiode is voor hen juist hét toeristische topseizoen, nog meer dan de zomer. 

Vorige week gelastte de stad Sint-Truiden al alle bloesemactiviteiten af.  Ook de politie van de zone Borgloon waarschuwde er al voor dat bloesemtoeristen de komende weken niet welkom zijn. Alleen de inwoners van Haspengouw zelf kunnen dit jaar de bloesems bewonderen.

Er zijn ook geen gasten in de B&B's en hotels. De hotels mogen in principe nog wel open zijn, maar omdat je daar alleen kan overnachten én omdat een toeristische verplaatsing niet essentieel is, zijn de meeste hotels ook dicht. Charmehotel Villa Copis in Borgloon bijvoorbeeld. Enkele weken geleden verwachtten ze nog hun beste bloesemseizoen tegemoet te gaan. Veerle Poismans: "April was al bijna helemaal volgeboekt. Er waren maar een paar gaatjes, maar die zouden wel opgevuld geraken." Maar nu is het dus helemaal niets. 

 

radio 2

Een zelfde verhaal bij B&B De Bonderbei in Wellen. Daar missen ze al voor de tweede keer op rij het bloesemseizoen. Uitbater Jonas Dedeyne: "Normaal gezien zouden wij in februari vorig jaar open gaan, maar door een brand zijn wij pas later kunnen open gaan en hebben we dus ons eerste bloesemseizoen gemist.  En ons tweede bloesemseizoen gaat nu ook verloren door de coronacrisis. Het is voor het tweede jaar op rij een financiële domper." 

De logiesuitbaters hopen in elk geval dat tegen de zomer de situatie verbeterd zal zijn. Veerle Poismans: "Ik hoop dat we in de zomer en het najaar nog heel wat toeristen uit eigen land kunnen aantrekken. Dat zou het een beetje goed kunnen maken, want financieel is het een ramp voor ons allemaal."

 

 

Meest gelezen