Coronacrisis zorgt voor 5 miljard euro economische schade in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen heeft de coronacrisis al voor zo’n 5 miljard euro economische schade gezorgd. Dat heeft werkgeversorganisatie VOKA berekend. Gedelegeerd bestuurder Geert Moerman roept werknemers en vakbonden op om zo veel mogelijk aan het werk te blijven. 

“Op een week tijd zag een kwart van de Oost-Vlaamse bedrijven zijn omzet volledig wegvallen”, vertelt Geert Moerman. “De helft heeft tijdelijke werkloosheid aangevraagd en een kwart denkt eraan om dat in de nabije toekomst te doen. Er is nog maar een kwart van de bedrijven dat op een normaal ritme kan blijven draaien, en dat is problematisch.”

Aan het werk blijven

Gedelegeerd bestuurder van VOKA, Geert Moerman, roept op om vooral aan het werk te blijven als dat mogelijk is. “Hoe meer mensen stoppen met werken, hoe groter het probleem wordt, want dan vallen de ketens stil. Als 1 bedrijf stopt met werken, wordt werken ergens anders ook onmogelijk gemaakt. We vragen aan iedereen om niet te snel een ziektebriefje te vragen en om de tijdelijke werkloosheid uit te stellen tot het echt niet meer kan. De tijdelijke werkloosheid is een goede maatregel, maar hij moet wel voorzichtig toegepast worden. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in deze situatie. Men moet alles op alles zetten om onze maatschappij draaiende te houden. Als de economie stilvalt, zitten we met een groot probleem.”

Extra steun

Daarnaast wil Geert Moerman ook vragen om extra steun van de lokale overheden. “De nationale en de Vlaamse overheid heeft heel snel maatregelen uitgevaardigd, maar ook de lokale overheden kunnen zaken doen. Bijvoorbeeld het uitstellen van de betaling van bedrijfsbelastingen. De bedrijven moeten nu meer dan ooit ondersteund worden zodat ze snel weer op een normaal ritme kunnen draaien.”

Meest gelezen