Videospeler inladen...

Corona in de wereld: Virus is snel tikkende tijdbom voor Midden-Oosten

Als het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden getroffen door de coronacrisis, zal dat dramatisch zijn. De regio is helemaal niet voorbereid en is kwetsbaar. Het gaat om arme landen, met een grote jonge bevolking die samenwoont en waar de medische infrastructuur niet is opgewassen tegen een epidemie. 

In landen als Syrië, Jemen en Libië zal niet worden gevochten ... toch niet tegen het coronavirus. De rijkere Golfstaten worden dan weer midscheeps getroffen in hun economie, doordat hun inkomsten door de ingestorte olieprijs in sneltempo aan het verdampen zijn. Iran is voorlopig het zwaarst getroffen land in de regio. 

Een extra zorg voor heel wat landen in het Midden-Oosten is de combinatie van een jonge, maar vaak ongezonde bevolking. Zo is diabetes er zeer wijdverspreid. Volgens de Internationale Diabetesvereniging heeft zo’n 9 procent van de bevolking in het Midden-Oosten diabetes. De mensen met diabetes zijn extra kwetsbaar voor een uitbraak van het coronavirus. Vooral Saudi-Arabië en Egypte zijn uitschieters.

Egypte niet klaar: 100 miljoen inwoners, geen medische voorzieningen, geen inkomsten toerisme

Volgens de cijfers lijkt het aantal besmettingen nogal mee te vallen in Egypte. Maar dat is schijn, zeggen de meeste medische experts. Tot eind februari vlogen toeristen aan en af naar Egypte, en het land onderhoudt goede contacten met China.

Door het gebrek aan voldoende testkits heeft niemand eigenlijk een idee hoeveel van de 100 miljoen Egyptenaren besmet zijn. Iets wat overigens geldt voor heel wat landen in de regio. 

Caïro, Egypte.
AFP or licensors

Egypte staat niet alleen voor een medische ramp, ook het toerisme is ingestort. Het toerisme is de hoofdbron van harde buitenlandse valuta en geeft werk aan miljoenen arme Egyptenaren.

De inkomsten van het kostbare lenteseizoen zijn volledig verloren, de cruiseschepen liggen aan de kant. Het toerisme had zich na enkele moeilijke jaren van onlusten herpakt, maar nu staan de hotels dus weer leeg. 

Videospeler inladen...

Libanon is bankroet maar huisvest 1 miljoen Syrische vluchtelingen

Libanon is al maanden politiek op drift met een ruziemakende interim-regering en staat op de rand om officieel failliet te worden verklaard. Het land kan belangrijke miljardenschulden niet meer terugbetalen. De lokale munt verloor 40 procent (!) van haar waarde in vier maanden tijd. Bovenop komt nu de coronacrisis. Aangenomen wordt dat 60 procent van de Libanezen nu niet meer voldoende geld heeft om voldoende eten te kopen. 

Libanon telt 1 miljoen Syrische vluchtelingen, of 1 vluchteling per 7 Libanezen. De Syrische vluchtelingen leven soms in kampen dicht op elkaar, soms in sloppenwijken tegen de steden. Ze zijn straatarm, ondervoed en verzwakt na de winter. 

Videospeler inladen...

Turkije maakt zich op voor lege stranden en een verder afglijdende Turkse munt

Turkije ontpopte zich de voorbije jaren tot een van de sterkste spelers in het Midden-Oosten, onder meer met militaire interventies in buurland Syrië en Libië. In eigen land staat de autoritaire president Recep Tayyip Erdogan voor een economische crisis.

Turkije kampt al anderhalf jaar met zware inflatie, waardoor de bevolking verarmt. Turkije heeft heel wat industrie (witgoed voor Europa) en een sterke bouwsector die lijden onder de economische krimp. 

Ook het toerisme (van zowel terugkerende Turken uit Europa als gewone toeristen) krijgt klappen. Turkish Airlines was een van de eersten om de vliegtuigen aan de grond te houden.

Verder huisvest Turkije ook nog eens 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. President Erdogan ligt al een tijdje op ramkoers met Europa, omdat Brussel te weinig en te traag financieel bijdraagt aan de kosten daarvoor. 

Videospeler inladen...

Golfstaten crashen samen met olieprijs

In oktober 2018 kostte een vat Brent-olie 84 dollar. Vandaag kost zo’n vat 29 dollar. Bij de meeste Golfstaten kleuren hun begrotingen (gefinancierd door olie) donkerrood. Voor Irak, dat een verwoestende oorlog met terreurgroep IS achter de rug heeft en op de rand van een nieuwe burgeroorlog staat, is dit een financiële ramp. 

Mekka, de Kaäba ligt er verlaten bij in de Grote Moskee
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Syrië, Jemen, Libië, Gaza... geen oorlog tegen coronavirus

En dan zijn er nog de instabiele regio's en landen, zoals delen van Syrië, Irak, Jemen, Libië, de Gazastrook, waar oorlog of chaos heerst. Niemand test er, laat staan dat er veel voorzorgsmaatregelen zijn. Het enige lichtpunt is dat die regio's door het vele geweld relatief ontoegankelijk zijn, en dat het virus er dus mogelijk minder snel toeslaat. Toch zijn in Irak, Jemen, Syrië en Gaza al besmettingen vastgesteld. 

In Bagdad, Irak, zijn de winkeltjes gesloten.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen