Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Dader aanslagen Christchurch bekent nu toch schuld

De Australiër die ervan beschuldigd wordt 51 mensen te hebben gedood bij de rechts-extremistische aanslagen op moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart vorig jaar, heeft nu toch schuld bekend. De 28-jarige Brenton Tarrant ontkende eerder zijn betrokkenheid en zei verder vrijwel niets over de aanslag. 

In de rechtbank in Christchurch zei Tarrant vannacht dan toch schuldig te zijn aan alle aanklachten. Naast de moord op 51 mensen wordt hij ook beschuldigd van terrorisme en 40 pogingen tot moord.    Vlak voor hij vertrok voor de moordpartijen publiceerde Tarrant een manifest van 74 pagina’s op het internet waarin hij schreef over omvolkingstheorieën. Hij zond gedurende de schietpartij live video's uit op Facebook. De man was al eerder bij de politie bekend om zijn extremistisch-racistische ideeën.

De aanslagen werden vorig jaar op 15 maart gepleegd. De dader trok naar 2 moskeeën in Christchurch en begon er tijdens het druk bijgewoonde vrijdaggebed in het wilde weg te schieten. 51 mensen verloren het leven. De aanslag is de dodelijkste schietpartij in vredestijd in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Vlak na de aanval verbood het land het bezit van semi-automatische vuurwapens. De Australische dader had een wapenvergunning en kocht alle vijf wapens die hij gebruikte legaal online. Als hij veroordeeld wordt, zal het de eerste keer zijn dat in Nieuw-Zeeland iemand voor terrorisme gestraft wordt. 

Meest gelezen