Dierengedragstherapeut Dany Grosemans uit Heusden-Zolder: "Breng jonge katjes niet meteen naar dierenasiel" 

De kans dat je tijdens je dagelijkse wandeling op een nestje kittens stoot, is niet onbestaand. De ontluikende lente houdt namelijk geen coronastop, maar verwelkomt gretig jonge katjes. Al slaan mensen die zo’n nestje vinden beter niet te snel alarm. “Vaak is de moeder gewoon even op verkenning”, vertelde dierengedragstherapeut Dany Grosemans op Radio 2 Limburg.

Dat de verleiding om je over een kwetsbaar hoopje jonge katjes te bekommeren groot is, begrijpt Dany Grosemans maar al te goed. “Maar vaak is er helemaal niks aan de hand”, stelt de gedragsexpert iedereen gerust. “De moeder is meestal niet ver weg. Misschien is ze even geschrokken en verschuilt ze zich enkele meters verderop, of jaagt ze op voedsel voor zichzelf. Het gaat hier vaak om verwilderde huiskatten.” 

Een ander scenario is dat de moederkat druk in de weer is met het verplaatsen van haar jongen naar een nieuw nest. “Soms verhuist ze haar huishouden naar een plek die beter geschikt is, met meer voedsel”, legt Grosemans uit. “Op die manier kan je dus ook een eenzame kitten zien liggen. Wellicht is de moeder dan even bezig met de rest."

Als je je zorgen maakt, kan je na een uurtje opnieuw een kijkje nemen. Vaak kan je al een heleboel opmaken uit het gedrag van de diertjes

Gedragstherapeut Dany Grosemans

De dierengedragstherapeut maant wandelaars, die door het coronavirus in hun eigen buurt rondwandelen, aan om van de beestjes af te blijven. “Al is waakzaamheid natuurlijk wel een goede zaak”, oppert hij. “Als je je zorgen maakt kan je na een uurtje opnieuw een kijkje nemen. Vaak kan je al een heleboel opmaken uit het gedrag van de diertjes. Als ze comfortabel zijn, zie je dat zo. Beginnen ze echter rond te kruipen om zich warm te houden of geluid te maken, is er iets niet pluis.”

Een andere manier om te polsen naar te toestand van de dieren is naar de temperatuur peilen met de rug van je hand. “Maar pak ze zeker niet op”, zegt Grosemans. “De kans dat kittens overdag onderkoeld raken is helemaal niet groot. ’s Avonds, wanneer de nachtvorst over hen heen daalt, is dat natuurlijk een heel ander verhaal.”

Volgens de expert is er vaak maar één reden waarom een moederkat niet terugkeert naar haar jongen. “Dood door het verkeer. Het voordeel van deze bizarre tijden is dan ook dat er minder auto’s op de baan zijn, en er minder aanrijdingen plaatsvinden.” 

Meest gelezen