Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Doorbraak in Israël: Benny Gantz wordt parlementsvoorzitter en werkt aan coalitie met Netanyahu

In Israël is oppositieleider Benny Gantz verkozen tot nieuwe voorzitter van het parlement. Hij kreeg daarbij de steun van de LIkoedpartij van zijn aartsrivaal en premier Benjamin Netanyahu, maar achter Gantz breekt het front van de oppositie. Wel lijkt nu de weg open voor een brede coalitieregering. 

Er lijkt dus een uitweg uit de politieke impasse die Israël nu al meer dan een jaar en drie verkiezingen zonder beslissing in zijn ban houdt. Voormalig stafchef en oppositieleider Benny Gantz is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement.

Hij kreeg daarbij de steun van de conservatieve Likoedpartij van zijn aartsrivaal, ontslagnemend premier Benjamin Netanyahu. Tegelijk breekt echter het oppositiefront Blauw-Wit achter Gantz in stukken. Zijn eigen partij volgt hem in de toenadering tot Likoed. De twee andere partijen uit dat front -die van de journalist Yair Lapid en die van een andere ex-stafchef Moshe Ya'alon- stappen uit de coalitie en kiezen voor de oppositie.

Gantz is al weken aan het onderhandelen over een nieuwe regering. Na de laatste verkiezingen een maand geleden werd de Likoed van Netanyahu opnieuw de grootste partij, maar zonder meerderheid. Enige mogelijkheid lijkt nu een grote coalitie tussen Likoed en Hosen L'Yisrael ("veerkracht  van Israël"), de partij van Gantz. 

Volgens de krant The Jerusalem Post zouden Netanyahu en Gantz elk de helft van de ambtstermijn premier zijn. Netanyahu zou dus voorlopig de regering leiden en Gantz zou minister van Buitenlandse Zaken worden. Ook andere leden van de partij van Gantz zouden ministerposten krijgen. Israël is bevreesd voor de coronacrisis en blijkbaar heeft dat druk gezet om de politieke impasse te doorbreken. 

Meest gelezen