Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Een gratis album van Jommeke, pianoconcerten of schattige diertjes? Met deze tips komt u weer een nieuwe week door

We starten een nieuwe week "in ons kot", dus u hebt wellicht nood aan een verse lading cultureel verantwoorde tips om de dagen door te komen. Het duurt tenslotte nog tot 19 april. Wat dacht u van een gratis stripalbum of een coronakunstroute in uw buurt?

De afgelopen week zijn er opnieuw heel wat initiatieven opgestart om u zinvol bezig te houden. Kunstenaars en artiesten proberen het beste te maken van deze unieke situatie, onder het motto "geraakt u niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij u".

Ook de tips van vorig weekend blijven nog altijd digitaal beschikbaar. Hieronder vindt u de meest recente lading mogelijkheden, van musical over zittend mediteren tot hedendaagse kunst en strips. Hou moed!

Gratis Jommeke, met dank aan Marc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst deelde vorige zondag zijn vijf favoriete boeken met VRT NWS, en daar hoort ook de klassieker "De straalvogel" bij, album nummer tien van Jommeke. Als kleine attentie voor Van Ranst is dat album nu tijdelijk gratis beschikbaar gemaakt, en daar profiteren we allemaal van.

Lezen was voor mij de wereld die openging

Marc Van Ranst, viroloog

"Dankzij dat album heb ik léren lezen en de smaak te pakken gekregen", vertelde Van Ranst. "Lezen was voor mij de wereld die openging." Via deze link kunt u zich registreren, om zo het album gratis te downloaden. Het album blijft al zeker tot het begin van de paasvakantie beschikbaar. 

Standaard Uitgeverij biedt digitaal nog meer gratis strips aan, die u hier kunt vinden.

Na de berenjacht voor kinderen, nu kunstroutes voor volwassenen

Ouders met jonge kinderen kennen het wellicht al wel: aan heel wat ramen zijn knuffels verstopt, zodat kinderen tijdens hun dagelijkse wandeling op "Berenjacht" kunnen. Voor volwassenen is nu een vergelijkbaar concept uitgewerkt. Kunstenaars wordt gevraagd om een eigen kunstwerk aan het raam te tonen, en te registeren via deze Google Maps-kaart.

In Kortrijk, Gent, Oostende, Brussel en Antwerpen kunt u al terecht, maar hou de coronaregels in acht! 

World Piano Day, bij u thuis

Een piano telt 88 toetsen, op de 88e dag van het jaar is het daarom "World piano day". Dit jaar valt die op zaterdag 28 maart. Een feestelijke dag die over de hele wereld wordt gevierd met concerten, maar alles is anders in deze coronatijden. Verschillende pianisten zitten daarom klaar voor een virtueel festival. U mag de hele dag optredens verwachten van grote en kleine namen, live te volgen via Youtube en Facebook. In Sydney zijn ze al begonnen, maar u hebt nog tijd genoeg voor concerten in de rest van de wereld.

Nog meer theater en concerten aan huis geleverd

Veel theaterhuizen en artiesten zijn in actie geschoten, om deze dagen sneller te laten voorbijgaan. Zo is er het overkoepelende platform "Podium aan huis", waar u voorstellingen terugvindt van verschillende makers. Ga zeker voor de marathonbeleving, en bingewatch "Odysseus. Een zwerver komt thuis". In 24 afleveringen brengen evenveel steengoede acteurs het volledige verhaal van Odysseus. 

Het Toneelhuis in Antwerpen vervelt tijdelijk tot Huistoneel en biedt ook een aantal voorstellingen digitaal aan, zoals "Van den vos" van FC Bergman. Ook "Desperado" kunt u (opnieuw) bekijken, de laatste voorstelling waar de betreurde acteur Marc Van Eeghem aan werkte voor z'n overlijden eind 2017. Hier ziet u hem nog eens in volle glorie. 

Ook comedian Henk Rijckaert besloot z'n recente voorstelling "Maker" vroeger dan gepland online aan te bieden. Dat betekent anderhalf uur gratis entertainment. Om het met de woorden van Rijckaert zelf te zeggen: "Geniet ervan en... was uw handen!". 

Radio in klank én beeld

Radio 1 biedt nog altijd de "Blijf in uw kot"-sessies aan, maar ook de andere radionetten blijven trouw aan uw zijde. Zo kon MNM onder andere Loïc Nottet strikken voor een huisconcert, dat u hier kunt herbeleven. 

Radio 2 brengt zaterdag en zondag opnieuw enkele bekende Vlaamse artiesten naar alle huiskamers met de "Beste buren huiskamerconcerten", die kunt u vanaf 14.30 uur live beluisteren op de radio, of bekijken via de app van Radio 2Stef Bos speelt live vanuit Zuid-Afrika en Bart Kaëll probeert het concert van Willy Sommers vorig weekend nog te overtreffen. Sowieso zult u de komende week veel meer Vlaamse muziek horen op de radio dan op andere dagen.

Bekijk hieronder de polonaise (mét schoothond) ten huize Sommers:

Opera, klassiek of musical, voor ieder wat wils

Operahuizen delen hun producties ook online, deze week startte ook de Luikse Opera met "Opéra chez soi". Zin in "Carmen" van Bizet, of een klassieker van Verdi? Ze zijn gratis beschikbaar! En zo komt u ook eens in de opera van Luik.

Bozar in Brussel blijft ook gesloten, maar streamt liveconcerten via hun website, hier vindt u hun planning.

Ook de vele Vlaamse musicalartiesten hebben de handen in elkaar geslagen, bewonder hieronder het resultaat:

Schattige diertjes kijken

De dierentuinen in ons land blijven voorlopig ook gesloten, maar achter de schermen worden de dieren natuurlijk wel verzorgd. Voor de dierenliefhebbers die hun portie gecultiveerde natuur missen houdt de Zoo van Antwerpen met hulp van vlogs iedereen op de hoogte. Pairi Daiza deelde dan weer beelden van een pasgeboren nijlpaardje. Binnenkort mag u op kraambezoek, nog even geduld.

Videospeler inladen...

Voorlezen staat vrij

Zelfs koningin Mathilde probeerde deze week uw kroost even rustig te houden. Ze las het verhaal "Toen de zee stil was” voor, een boek van Terzake-anker Annelies Beck en illustratrice Karolien Raeymaekers.

De komende twee maanden leest theatermaker Guy Cassiers elke avond een fragment voor uit "Zijde", de roman van Alessandro Baricco. Die afleveringen zijn te volgen via het Toneelhuis. Want verhalen voor het slapengaan zijn belangrijk.

Pascale Platel, Jan Decleir, Natali Broods, Koen De Bouw, Jeroen Olyslaegers, ... De lijst van bekende stemmen die ons dezer dagen moed inpraten is lang. De hele lijst met voorleesinitiatieven hebben we voor u verzameld in dit handig artikel. 

U kunt ook gewoon zélf lezen! Passa Porta in Brussel vroeg aan verschillende auteurs om een kortverhaal te schrijven voor deze coronatijden. Joke Van Leeuwen deelde alvast 19 zeer poëtische inzichten over het coronavirus.

Docville van start als virtueel filmfestival

DOCVILLE 2020, het grootste documentairefilmfestival van het land, werd verplaatst naar eind september, maar het festival organiseert nu wel al een mini-editie online. Nog tot 2 april kunt u een virtueel filmticket kopen, om thuis te genieten van een kleine selectie van nieuwe documentaires.

Ga er gewoon even bij zitten

We proberen altijd ons beste beentje voor te zetten en ons lichaam proper te houden. Maar wat we consequent vergeten te poetsen is ons binnenste, stelt theatermaker Peter De Graef. Hij reikt via dit YouTube-kanaal ook meteen de oplossing aan: ga erbij zitten. Niet zomaar neerploffen in de zetel, maar bewust zitten en nergens aan denken. De Graef legt het graag (en goed) zelf uit. Het hoofd leegmaken, extra belangrijk in deze coronatijden.

Meest gelezen