Eerste eieren bij ooievaars in ZOO Planckendael

De ooievaars in ZOO Planckendael hebben hun eerste eieren gelegd. In 47 van de 71 nesten liggen er al. Er zijn vijf nesten meer in het dierenpark dan vorig jaar. “Nu hebben we de grootste populatie ooievaars van België”, vertelt Frédéric Verstappen, coördinator dierenzorg van ZOO Planckendael. 

In ZOO Planckendael werden de eerste eieren bij de ooievaars gespot. Momenteel zijn er 167 vogels geteld en zijn er 71 nesten in het park. “Dat zijn vijf nesten meer dan vorig jaar, wat maakt dat we nu de grootste populatie ooievaars van België hebben”, zegt Frédéric Verstappen, coördinator dierenzorg van ZOO Planckendael.

Er wordt verwacht dat alle vogels begin april terug zullen zijn, ook de dieren die helemaal naar het zuiden vlogen, richting Afrika. 

Drie of vier per nest

"De eerste eieren zijn nu een feit", vertelt Verstappen. ZOO Planckendael telde al 47 nesten met eieren. “We zien dat aan het aantal vrouwtjes dat op zijn nest blijft zitten”, legt Verstappen uit. “Per nest zijn er drie of vier eieren.” De jongen zullen eind april geboren worden. Het uitvliegen is voor de zomer.

Bij het nest van een koppel ooievaars dat jaarlijks terugkeert naar het park, plaatste ZOO Planckendael een camera. Zo konden ze vastleggen hoe het eerste ei van het koppel werd gelegd.

Lees voort onder de video.

Vroege ooievaarstrek

Dit jaar verliep de ooievaarstrek anders. Begin februari kwamen de eerste vogels al aan. “Tien vogels waren extreem vroeg. De rest van de populatie kwam rond een redelijk normale periode”, zegt Verstappen.

“Wat we vooral merken is dat het aantal niet-geringde vogels toeneemt”, vertelt Verstappen. “Wij vermoeden dat ze van Nederlandse origine zijn. Die vogels dikken onze populatie ook mee aan, dus het is moeilijk te voorspellen hoeveel nesten we binnen enkele jaren gaan hebben.”

Een aantal ooievaars is het gewend om te schooien tussen de mensen. Zij gaan een andere manier moeten vinden om hun kost te vinden.

Frédéric Verstappen, coördinator dierenzorg ZOO Planckendael

Het dierenpark is gesloten door de coronamaatregelen en er zijn dus geen bezoekers. “Sommige ooievaars zijn gewend om eten te schooien bij de mensen. Zij gaan een andere manier moeten vinden om hun kost te vinden”, lacht Verstappen. “De vogels zelf gaan daar niet veel van merken. Het is gewoon spijtig dat bezoekers niet kunnen komen kijken.” 

Meest gelezen