Eerste zonnepomp van Oost-Vlaanderen geïnstalleerd in Kalkense Meersen: “Dit is van levensbelang voor onze weidevogels”

In de Kalkense Meersen is de allereerste zonnepomp van Oost-Vlaanderen geïnstalleerd. Dat is een waterpomp die via twee zonnepanelen water naar het domein pompt en zo het klimaat in het natuurgebied moet herstellen. Het systeem is vooral van belang voor de weidevogels. “Om te overleven hebben zij een vochtig gebied nodig”, klinkt het. 

“Een zonnepomp is een waterpomp die functioneert via twee zonnepanelen”, legt Michaël Caproen van Natuurpunt Scheldeland uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Op die manier kunnen we water uit de sloot halen en zo naar het weiland transporteren.” De Kalkense Meersen is normaal een vochtig gebied, maar door de klimaatopwarming en het droge voorjaar is dat vaak anders. 

Levensbelangrijk voor weidevogels

“De Kalkense Meersen heeft een belangrijke rol in het voortbestaan van weidevogels”, gaat Caproen verder. “Zulke vogels hebben nood aan kletsnatte weilanden om voedsel te kunnen bemachtigen. We hopen dat de vogels goed reageren op de pomp en als dat zo is dan gaan we nog extra zonnepompen aankopen.”

Zo’n zonnepomp is niet goedkoop. 1 pomp kost ongeveer 4.000 euro. “Maar ze gaan gelukkig jaren mee”, zegt Caproen nog. “En het is van levensbelang voor de vogels, want voor onze weidevogels is het nu 5 voor 12.”

Meest gelezen