AFP or licensors

Ophef in Nederland over tekort aan stoffen voor coronatests: creëert farmabedrijf bewust schaarste?

In Nederland is er heel wat commotie ontstaan, nadat bekend is geraakt dat verschillende laboratoria geen coronatesten kunnen uitvoeren wegens een groot tekort aan een testvloeistof. "Het farmabedrijf Roche is momenteel de imagoschade aan het afwegen tegenover de economische schade. Maar het bedrijf kan niet verplicht worden om de samenstelling van de testvloeistof vrij te geven", zegt journalist Ruben Mersch van de Correspondent in "De wereld vandaag".

Het Zwitserse farmabedrijf Roche ligt onder vuur in Nederland. Enkele onderzoeksjournalisten van het consortium "Follow the money" maakten bekend dat Roche te weinig testvloeistof voor een coronatest kan leveren aan de Nederlandse laboratoria.

"Het gaat over een testvloeistof waarmee de cellen van het virus opengebroken worden, waardoor het erfelijke materiaal, het RNA, van het virus vrijkomt", legt Ruben Mersch van de Correspondent uit in "De wereld vandaag".

Mersch vermoedt dat Roche niet bewust schaarste creëert. "Daar is geen bewijs voor. Er is vraag genoeg, maar ze hebben wel te weinig testvloeistof. Ze hebben de productie al verdrievoudigd, maar dat is nog steeds niet genoeg. Dan is de vraag, waarom geven ze de samenstelling niet vrij zodat de labo’s de testvloeistof zelf kunnen aanmaken."

Op zich is het niet zo moeilijk om de testvloeistof aan te maken, maar je moet de exacte samenstelling kennen om ze te produceren. "Wat er inzit weet iedereen ongeveer, maar hoe het precies zit, dat moet je van Roche te weten komen. Waarom Roche de samenstelling niet vrijgeeft, is vrij logisch. Als ze dat doen, krijgen ze het product in de toekomst niet meer verkocht", zegt Mersch.

Roche is imagoschade aan het afwegen tegenover economische schade

Roche heeft nog geen beslissing genomen over het al dan niet vrijgeven van de samenstelling. "Het bedrijf heeft mij vanochtend laten weten dat ze zo snel mogelijk met een statement gaan komen, maar dat heb ik nog niet gezien. Ik vermoed dat Roche momenteel de imagoschade - die vrij groot is - aan het afwegen is tegen de economische schade wanneer ze de samenstelling vrijgeven", zegt Ruben Mersch.

Ook de Belgische laboratoria hebben een tijd een tekort aan reagentia gehad, maar viroloog Marc Van Ranst heeft intussen gemeld dat er voldoende testvloeistof beschikbaar is in onze laboratoria.

Volgens Mersch kan Roche niet verplicht worden om de samenstelling van de testvloeistof vrij te geven. "De samenstelling van de testvloeistof is een bedrijfsgeheim en de overheid kan Roche niet dwingen om dat vrij te geven."

Meest gelezen