Heilig-Hartziekenhuis in Lier opent vierde afdeling voor coronapatiënten

Morgen opent het Heilig-Hartziekenhuis in Lier de vierde afdeling voor coronapatiënten. Er zullen dan 90 bedden zijn om zieken te behandelen, 18 daarvan staan op de intensieve zorg. “Indien we niet toekomen, kunnen we de capaciteit nog steeds verhogen”, zegt hoofdarts Patrick Smits. 

In het Heilig-Hartziekenhuis in Lier opent morgen de vierde afdeling voor coronapatiënten. Er zal dan plaats zijn voor 90 patiënten, waarvan 18 op de intensieve zorg. “Het begint toch wel aardig druk te worden, maar het ziekenhuis is heel goed voorbereid”, zegt hoofdarts Patrick Smits. “Indien we niet met 90 bedden toekomen, kunnen we de capaciteit nog steeds verhogen”, voegt hij er aan toe.

Het ziekenhuis startte vier weken geleden met twintig bedden voor coronapatiënten. Het openen van nieuwe afdelingen om het virus te behandelen verloopt nu in fases. Dat is volgens Smit een goede zaak omdat zorgverleners dan beter voorbereid zijn.

“Onze mensen krijgen de tijd om te leren hoe je bijvoorbeeld al het beschermingsmateriaal moet aantrekken”, vertelt hij. “Dat zorgt ook voor een goede sfeer in het ziekenhuis. Onze mensen zijn wel bezorgd, maar ze staan er wel elke dag.”

Besmet personeel

In het Heilig-Hartziekenhuis zijn op dit moment twee artsen en twee verpleegkundigen besmet geraakt met het coronavirus, maar hun symptomen zijn mild.

“Cijfers uit het buitenland leren ons dat er ook zorgverleners aangetast worden. Daarom proberen we de beschermingsmiddelen maximaal in te zetten”, vertelt Smits.

“Als we ons personeel goed beschermen, is de kans op besmetting kleiner”, verduidelijkt hij. “Maar we moeten niet naïef zijn. Er gaat meer personeel besmet geraken, hoe goed we ons ook beschermen.”

Meest gelezen