Alexander Dumarey

Hoe kijken we over 100 jaar terug op coronacrisis? Gent vraagt inwoners mee te werken aan coronadagboek

Hoe gaan we over 100 jaar terugkijken op deze merkwaardige corona-episode die ons dagelijks leven ontwricht? De stad Gent roept de hulp in van al haar inwoners om dat vast te leggen voor de komende generaties. Het sociale leven speelt zich bijna helemaal digitaal af, maar die informatie blijft niet eeuwig online. Daarom vraagt het Archief van de stad alle inwoners om hun persoonlijke verhalen, foto’s en filmpjes in te sturen. Archief Gent gaat dat goed bewaren, zodat het nog lang hierna een goed beeld kan geven van hoe de stad deze crisis heeft overleefd. 

Hoe gaan we over 100 jaar terugkijken op deze vreemde coronaperiode? Het Archief van de stad Gent wil deze periode van ontwrichting vastleggen voor de komende generaties, maar veel informatie blijft niet eeuwig online staan. Daarom roept de stad de hulp in van haar inwoners.

Ook in Gent is het dagelijkse leven is tot stilstand gekomen. Scholen sluiten, cafés en restaurants doen de deuren dicht, bedrijven leggen de productie stil. Thuisblijven is de regel en daarbuiten moet iedereen afstand houden. 

Lees verder onder de foto:

Alexander Dumarey

Daardoor speelt ons sociale leven zich plots grotendeels online af. We vergaderen en werken digitaal, leerlingen en studenten volgen online les. We delen onze bezorgdheden en onze hoop via sociale media. Maar ook creatieve ideeën, muziek, kunst en allerhande tips delen we massaal online. Vanop afstand melden zich ook vrijwilligers en worden solidariteitsacties op poten gezet.

Oproep

Dat is online allemaal zichtbaar, maar de overvloed aan digitale informatie blijft niet eeuwig online beschikbaar en is dus heel kwetsbaar om verloren te gaan. Archief Gent wil het dagelijkse leven vastleggen om alles te documenteren en te bundelen voor toekomstige generaties. Maar dat kan het niet alleen. 

Daarom doet het een oproep aan al zijn inwoners: “Stuur ons je persoonlijke verhalen, getuigenissen, gedichten, liedjes, foto’s, filmpjes, stuur je blogs, vlogs en dagboeken, je tekeningen en je kunstwerken. Archief Gent wil binnen 100 jaar een beeld kunnen geven van hoe wij in Gent deze crisis beleefd en overleefd hebben.”

Alexander Dumarey

Meest gelezen