Huawei lanceert eigen streamingplatformen en smartphone (zonder Google-apps)

De Chinese smartphoneproducent Huawei heeft zopas zijn nieuwe smartphone de P40 gelanceerd. Samen met het toestel komt de technologiereus ook met een eigen streamingplatform en een slimme "voice assistant" zoals Siri en Google Assistant. Hiermee lijkt Huawei meer en meer in te zetten op zijn eigen ecosysteem. Nadat Huawei door de Amerikaanse overheid op de zwart lijst werd gezet mag het geen Google-apps meer aanbieden.

Smartphonelanceringen zijn meestal een groot feest. Dat is het moment waarop een producent in een groots opgezette show kan uitpakken met de nieuwste snufjes op zijn toestel, meestal toch. Vandaag was dat anders,  de lancering van de nieuwste “flagship” van Huawei was er eentje in mineur.

Een lancering om snel te vergeten

Voor een stuk kan Huawei daar niets aan doen. De coronacrisis raakt iedereen, en grote bijeenkomsten zijn nergens meer mogelijk. Daarnaast probeert Huawei rechtop te krabbelen nadat de VS het merk op de zwarte lijst heeft gezet. Hierdoor mag Huawei geen YouTube, Gmail en Google Maps meer aanbieden op zijn smartphones.

De lancering van de vorige “flagship”, de Mate 30, in november was eentje om snel te vergeten. Huawei deed alsof er niets aan de hand was en CEO Richard Yu had op geen enkel moment vermeld dat het toestel zonder Google-applicaties ging komen. Gevolg: de Mate 30 was voor Europeanen een nutteloos toestel. Sommige technologievloggers noemden de Mate 30 smalend "the best smartphone you shouldn't buy" ("de beste smartphone die je beter niet koopt"). 

Met de P40 hoopt Huawei het tij te keren. Het toestel komt nog altijd zonder Google-applicaties, maar het merk wil deze keer benadrukken dat het zich niet zal laten doen. En in tegenstelling tot vorige lancering nam Yu deze keer wel een moment om het over Google te hebben. "We willen nog altijd samenwerken met Google, maar deze situatie verplicht ons om een alternatief aan te bieden", zei een zichtbaar geëmotioneerde CEO.

En Huawei doet zijn best om aan de (Europese) consument te tonen dat het niet zomaar wil verdwijnen. Want hoe overtuig je de kritische consument die sowieso de keuze heeft tussen veel verschillende merken? We kregen een resem aan snufjes. De ene al wat straffer dan de andere. En telkens maakte Yu de vergelijking met die andere 2 grote spelers: Samsung en Apple. Zo zouden de rand van de P40 dunner zijn dan die van de concurrentie en heeft het toestel een veel betere camera. Alles wordt uit de kast gehaald om de twijfelende consument terug te winnen. 

Hoe lang nog met Google?

Maar wat doe je met een smartphone zonder een appstore waar je YouTube, Gmail, WhatsApp of Facebook kan downloaden? Hierop denkt  Huawei met de Huawei AppGallery een antwoord op gevonden te hebben.  Nadeel is dat populaire apps zoals YouTube, Facebook en Netflix niet in de appwinkel beschikbaar zijn. De kans is groot dat jouw bankapp ook niet zal werken op de P40.

We willen nog altijd samenwerken met Google, maar deze situatie verplicht ons om een alternatief aan te bieden

CEO, Huawei Richard Yu

Daarom wil Huawei dat meer ontwikkelaars apps ontwikkelen voor de Huawei AppGallery. Het bedrijf heeft 26 miljoen dollar uitgetrokken om ontwikkelaars naar zijn appwinkel te lokken. CEO Richard Yu heeft dat tijdens de presentatie trouwens een paar keer herhaald. Appontwikkelaars maken nu vooral apps voor het Androidbesturingssysteem van Google of iOS van Apple. Zij hebben niet veel zin om apps te ontwikkelen voor een derde systeem.

Maar Huawei is dan ook geen kleine speler. De Chinese technologiereus hoort nog altijd bij de 5 grootste smarpthoneproducenten ter wereld en zonder Amerikaanse ban zou hij volgens waarnemers nu al lang op nummer 1 hebben gestaan.

Nu lijkt het bedrijf van strategie te veranderen. In plaats van te wachten op een goede samenwerking met Google zet Huawei hard in op zijn eigen ecosysteem. Net zoals Google en Apple wil Huawei een pakket van producten en diensten aanbieden die naadloos met elkaar samenwerken. 

Omdat Google en Apple een eigen "voice assistant" hebben, lanceert Huawei vandaag Celia. Door "Hey Celia" tegen je smartphone te zeggen kan je aan je toestel vragen om de wekker op te zetten of om een oproep te maken. Net zoals Facetime kan je met Meetime videogesprekken voeren met mensen die ook een Huawei smartphone hebben. Huawei lanceert vandaag ook Huawei Music, net zoals Spotify een streamingdienst waarop je muziek kan beluisteren. En omdat je geen Netflix of YouTube kan installeren komt Huawei met het alternatief Huawei Video.

Of de P40 zal aanslaan is de vraag. Veel zal afhangen van de consument. Zal die kiezen voor het alternatief of toch gaan voor een smartphone die wel met Google-applicaties verkocht wordt? 

Meest gelezen