Videospeler inladen...

Jan Jambon: "Redelijkerwijze zullen huidige maatregelen verlengd worden door Nationale Veiligheidsraad"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat ervan uit dat de huidige coronamaatregelen morgen door de Nationale Veiligheidsraad verlengd zullen worden. "Ik ga nu geen uitspraak doen over verscherpte maatregelen. Dat wordt morgen bekeken op de Nationale Veiligheidsraad. Redelijkerwijze zullen de maatregelen verlengd worden", zegt Jambon in "Vandaag" op Eén.

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft in "Vandaag" de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad verdedigd. Morgen komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om de huidige maatregelen te evalueren en eventueel nieuwe maatregelen aan te kondigen.

"Traditioneel wordt er gekeken of de maatregelen die uitgevaardigd zijn, goed opgevolgd worden. We bekijken of er verduidelijkingen moeten komen. Aan elke maatregel is er een grens en die grenzen worden soms opgezocht. De specialisten gaan ons zeggen of de maatregelen voldoende zijn. Het zijn niet de politici die beslissen welke maatregelen er worden genomen", zegt Jan Jambon in "Vandaag".

Redelijkerwijze zullen de maatregelen verlengd worden

Jan Jambon

De minister-president wil niet vooruitlopen op de feiten. "Morgen gaan we bekijken of er scherpere maatregelen komen. De specialisten hebben altijd voorspeld dat we deze week naar de piek toegaan. De maatregelen die we genomen hebben, waren bedoeld om de piek uit te vlakken", aldus Jambon.

"Als er duizend mensen in ons gezondheidssysteem ziek worden, verspreid over tien weken, dan kan ons systeem dat goed aan. Als die duizend mensen op een dag ziek worden, dan kan ons gezondheidszorgsysteem dat niet aan. Dat is de strategie die de specialisten uitgedacht hebben opdat ons gezondheidszorgsysteem het zou aankunnen."

De belangrijkste parameter voor Jan Jambon is het aantal mensen dat op de afdeling intensieve zorg opgenomen wordt. "Men heeft de capaciteit kunnen uitbreiden tot 2.600 of 2.700 bedden. Om de crisis te managen, bekijken we of we voldoende capaciteit hebben op intensieve zorg. Voorlopig is dat goed."

Jan Jambon wil zich in "Vandaag" nog niet uitspreken over verscherpte maatregelen. "Morgen komen de specialisten in de voormiddag bij elkaar. In de namiddag krijgen we daar een rapport van en gaan er eventueel voorstellen zijn voor aangescherpte maatregelen. Ik denk niet dat de huidige maatregelen teruggeschroefd gaan worden. Dat zal morgen bekeken worden. Redelijkerwijze zullen de maatregelen verlengd worden."

Bekijk hier het integrale gesprek met Jan Jambon in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen