Radio 2

Zwaluwen worden weggelokt van luchthaven Zaventem met kunstnesten en geluidsinstallaties

Vogelliefhebbers uit Zaventem proberen zwaluwen weg te lokken van de luchthaven van Zaventem. Ze hangen kunstnesten op in de gemeenten Zaventem en Melsbroek . Om de vogels te lokken plaatsen ze ook geluidsinstallaties, die zwaluwgeluiden verspreiden.  De zwaluwen zijn een probleem op de luchthaven. Ze komen terecht in de motoren van vliegtuigen die proefdraaien op het tarmac.

"Op de luchthaven van Zaventem verblijven normaal zo'n 60 tot 80 zwaluwen. Hetzelfde aantal zwaluwen  leeft op de luchthaven van Melsbroek. Het gaat om huiszwaluwen", zegt Franz Pieters, de voorzitter van 'De Kille Meutel Vogelvrienden'. De luchthaven, Brussels Airport Company, nam contact op met de vogelvrienden en vroeg hun hulp. Brussels Airport geeft ook financiële steun.

Zwaluwgeluiden en kunstnesten

De vogelvrienden hangen kunstnesten op in de wijken van Zaventem en Melsbroek, een deelgemeente van Steenokkerzeel. Dat gebeurt zowel bij particulieren, bedrijven als aan een viaduct. In Melsbroek krijgt de muur van de sportzaal van de gemeentelijke basisschool 'Tilia' een kunstmatige dakgoot met een zestigtal kunstnesten. Op die manier worden de kinderen ook bij het project betrokken. Zowel in Zaventem als in Melsbroek komen er telkens vijf geluidsinstallaties met zwaluwgeluiden. In Zaventem staat er ook een huiszwaluwentil.

Binnenkort terug uit Afrika

"De verhuizing van de huiszwaluwen is een nog nooit zo grootscheeps uitgevoerde actie", zegt Franz Pieters. "Eenvoudig is het niet  en het is niet zeker dat de actie zal lukken." Huiszwaluwen voelen zich thuis op de luchthaven van Zaventem en ze zijn honkvast. De zwaluwen verblijven momenteel in Afrika. Ze worden in april verwacht na een tocht van duizenden kilometers. De coronacrisis speelt de vogelvrienden parten. Bepaalde werkzaamheden liggen stil. De hoop is dat alles toch nog klaar is voor de huiszwaluwen aankomen.

Meest gelezen