AFP or licensors

Vrijdag strengere maatregelen? De Crem wil geen lange fietstochten meer, De Block wil het "leefbaar" houden

Vrijdag valt er mogelijk een beslissing over de verlenging van de coronamaatregelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aangegeven. In de Nationale Veiligheidsraad zal o.a. besproken worden of fietsen en lopen in afstand beperkt moet worden. Intussen zijn er in ons land de voorbije 24 uur 1.298 nieuwe bevestigde coronabesmettingen vastgesteld, 536 patiënten moesten opgenomen worden in het ziekenhuis en er zijn ook 42 nieuwe overlijdens. Herlees alle updates over de coronacrisis in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister De Block wil maatregelen "leefbaar" houden

Videospeler inladen...

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zit kennelijk niet helemaal op dezelfde lijn als minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Die laatste zei eerder vandaag dat lange fietstochten niet meer zouden mogen. 

Maar minister De Block benadrukt nu in "Het Journaal" dat fietsen gezond is en dat fietsers vooral afstand moeten houden. "Dan kan je in feite zover fietsen als je wil", zegt ze in "Het Journaal".

Tegelijk heeft ze begrip voor de vraag van de  politie om duidelijke regels. Het vraagstuk zal morgen besproken worden op de Nationale Veiligheidsraad. "Maar ik vind dat gaan stappen en fietsen gezond is voor de mens." De Block wil het leven in België vooral "leefbaar" houden, terwijl iedereen zich wel aan de regels houdt en zijn contacten met anderen heel beperkt houdt. 

In "Terzake" werd minister De Block ook geïnterviewd over haar beleid en de kritiek daarop: 

Videospeler inladen...

Morgen wellicht meer duidelijkheid over verlenging maatregelen

Videospeler inladen...

Morgen komt er op de Nationale Veiligheidsraad wellicht meer duidelijkheid over de verlenging van de maatregelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) duidelijk laten verstaan in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het is niet uitgesloten dat de periode verlengd wordt, omdat de piek zich na 5 april zal aanbieden. Ik denk dat er een groeiend besef is dat de periode wellicht verlengd zal moeten worden."

Er zullen - wellicht - ook een aantal andere zaken op tafel liggen.

Ik denk dat er een groeiend besef is dat de periode wellicht verlengd zal moeten worden

De straal van de wandelingen of fietstochten bijvoorbeeld. In "Het Journaal" liet De Crem al verstaan dat dat op tafel zal liggen, nadat de politie daartoe opgeroepen had. En ook in "De wereld vandaag" herhaalt hij die boodschap. "Ik sluit niet uit dat er verduidelijking komt. Een wandeltocht van 100 kilometer, een fietstocht van 70 kilometer, dat is geen essentiële verplaatsing. Om de marge van interpretatie uit te sluiten, is het wellicht aangewezen om het te kwantificeren, om een straal te bepalen om te fietsen of te wandelen. Dat zal dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gebeuren."

Ook de festivals staan morgen mogelijk op de agenda. "Een beslissing zal onafwendbaar zijn, we moeten zo vlug mogelijk verduidelijking geven. Festivalgangers en organisatoren hebben daar recht op. Maar we horen dat het virus zich ook in de late lente en vroege zomer zal manifesteren, dus dat zal een gigantische impact hebben op de festivalzomer. Ik sluit niet uit dat dat morgen aan bod komt op de veiligheidsraad."

Een beslissing over de festivals zal onafwendbaar zijn

Hij herhaalt nog eens dat we de piek "hopelijk zo vlug mogelijk bereiken", maar dat het dan nog niet gedaan is. "Dat betekent niet dat de ziekte weg is, dus op dat moment zullen we moeten zeggen wat kan en wat niet. Nu is er geen openheid voor nonchalance."

"VS heeft wereldwijd meeste coronabesmettingen"

De Verenigde Staten hebben wereldwijd het hoogste aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het ging volgens een telling van persbureau Reuters donderdag om 81.378 coronagevallen en dat zijn er meer dan in landen als Italië en China.

Oostenrijks gerecht stelt onderzoek in naar bar in Ischgl

Het Oostenrijks gerecht voert een onderzoek naar een bar in het populaire skioord Ischgl wegens het mogelijk wegmoffelen van een coronageval. Dit heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

Er zijn berichten dat een medewerker van de bar ziek viel, maar dat dit niet aan de autoriteiten is doorgespeeld.

Het skioord Ischgl in Tirol wordt gelinkt aan honderden besmettingen in Oostenrijk zelf, Duitsland en Scandinavische landen. Niettemin bleven de pistes en bars nog weken open.

Ook UHasselt laat juni-examens doorgaan

Na de VUB in Brussel laat ook de Universiteit Hasselt weten er in juni examens op de campus geoorganiseerd zullen worden. Er komt wel strikt toezicht op de principes van algemene hygiëne en de strikte toepassing van de zogenoemde social distancing, de 1,5 meter afstand die tussen mensen gerespecteerd moet worden.

Ook Britse prinsenkinderen applaudisseren voor zorgpersoneel

De kinderen van de Britse prins William en zijn eega Kate hebben ook geapplaudisseerd voor het zorgpersoneel.

Kensington Palace heeft een filmpje op Instagram gezet waarop te zien is hoe Charlotte,  Louis en George hun respect tonen voor de helpende handen in de zorg.

Kamer geeft regering volmachten om coronacrisis aan te pakken

Alexander Dumarey

De Kamer heeft de wet goedgekeurd die de regering volmachten geeft in de strijd tegen het coronavirus. 104 Kamerleden stemden voor, acht leden stemden tegen en zestien leden hebben zich onthouden.

De volmachten moeten het voor de regering-Wilmès mogelijk maken om maatregelen te nemen zonder daarvoor telkens de goedkeuring te moeten vragen van het parlement. Het gaat dan zowel om maatregelen op het vlak van volksgezondheid als om beslissingen die de socio-economische gevolgen van de coronacrisis moeten helpen opvangen.

Na drie maanden volgt er een evaluatie en indien nodig kan de Kamer de volmachten nog eens met drie maanden verlengen. Een vaste commissie in de Kamer, met CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten als voorzitter, zal toezicht houden hoe de regering met de volmachten omgaat. Uiterlijk na een jaar moet het parlement de genomen beslissingen bekrachtigen.

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Kamerleden in met de volmachten. PVDA stemde tegen. De radicaal linkse partij vreest dat de regering de volmachten gaat gebruiken om asociale maatregelen door te voeren. Vlaams Belang heeft zich onthouden.

Over een deel van de volmachten kan ook de Senaat zijn zeg doen. De senatoren komen hiervoor vrijdag bijeen.

Komt de Chinese “Big Brother”-technologie om ons te controleren naar België overgewaaid?

In China wordt smartphonetechnologie ingezet om te voorkomen dat het coronavirus verder verspreid wordt. Maar dat roept ook vragen over de privacy op. Technologisch zijn dergelijke systemen ook bij ons mogelijk, legt viroloog Marc Van Ranst uit in “De afspraak”.

Videospeler inladen...

In het Radio 1-programma “Nieuwe feiten” ging socioloog Ben Caudron dieper in op de gebruikte technologie:

Viroloog Marc Van Ranst: "Maakt het aantal kilometer dat je fietst uit? Ik denk het niet"

Viroloog Marc Van Ranst zegt in “De afspraak” dat het volgens hem niet uitmaakt hoe ver iemand fietst. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil dat inperken, minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lijkt daartoe niet geneigd. 

“Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregelen niet nemen”, zegt de viroloog. 

Videospeler inladen...

115 nieuwe doden geteld in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn in één dag tijd 115 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totale aantal doden in het land sinds het begin van de crisis op 578. De cijfers zijn afkomstig van het Britse ministerie van Volksgezondheid. Het is de eerste keer dat er in Groot-Brittannië meer dan 100 doden op een dag te betreuren zijn.

In totaal werden alles samen 104.866 Britten getest. Daarvan bleken er 93.208 negatief en 11.568 positief te zijn. Gezondheidsexperts van de regering vermoeden dat waarschijnlijk tienduizenden mensen besmet zijn.

De Britse regering heeft inmiddels gewaarschuwd dat de in de strijd tegen het virus genomen maatregelen nog maandenlang zware gevolgen zullen hebben voor de economie. Minister van Financiën Rishi Sunak verdedigde de reactie van de regering op de crisis en beloofde hulp voor de zelfstandigen.

365 nieuwe sterfgevallen geteld in Frankrijk

In Frankrijk zijn in ziekenhuizen nog eens 365 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, zo heeft het hoofd van de gezondheidsdienst, Jérôme Salomon, bekendgemaakt. Er is voor het eerst ook een tienermeisje van 16 jaar, uit Ile-de-France, bij de overledenen. De pandemie heeft in Frankrijk al 1.696 mensenlevens geëist.

Volgens de krant Le Parisien is de toename van het aantal doden een record: de helft meer dan het vorige record, 240 doden op 24 maart. Belangrijk detail is dat de cijfers geen rekening houden met mortaliteit tengevolge van corona in rusthuizen.

Er zijn volgens Le Parisien ook 3.992 bevestigde gevallen bijgekomen, wat een totaal van 29.155 besmettingen maakt. Luidens Salomon vertoeven 3.375 patiënten in de afdeling intensieve zorgen, 548 meer op een dag tijd. In totaal zijn 13.904 mensen tengevolge van COVID-19 gehospitaliseerd in Frankrijk, 2.365 meer dan woensdag.

Examens aan de VUB gaan gewoon door in juni

De examens aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die gepland waren voor juni, gaan gewoon door. Dat maakt de VUB bekend. De verschillende maatregelen om ook tijdens die examens de sociale afstand te respecteren worden nu verder uitgewerkt.

Lees meer in onderstaand artikel:

Coronavirus eist opnieuw meer dan honderd levens in New York

In de staat New York, het epicentrum van de corona-epidemie in de VS, heeft het nieuwe coronavirus de voorbije 24 uur 100 nieuwe levens geëist. Sinds het begin van de epidemie zijn er 385 overlijdens geregistreerd. Dat meldde de gouverneur van de staat donderdag.

Donderdagvoormiddag telde de staat ruim 37.000 bevestigde gevallen. Een dag eerder waren er dat 30.000, zei gouverneur Andrew Cuomo op een persconferentie. New York telt bijna 20 miljoen inwoners.

Cuomo zei dat er op dit moment genoeg beademingsapparatuur is. Maar in de toekomst zal meer nodig zijn. Woensdagavond overschreed de VS de kaap van duizend dodelijke slachtoffers. In de VS zijn er in totaal meer dan 75.000 mensen besmet met het coronavirus.

Hoe gaat het eraan toe op de corona-afdeling van het ziekenhuis in Kortrijk?

Videospeler inladen...

Uitbraken van corona in zorginstelling in Oudenaarde en woonzorgcentrum in Hasselt

In de zorginstelling Heuvelheem in Oudenaarde hebben tien bewoners positief getest op corona. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. In Hasselt zijn in het woonzorgcentrum Katharinadal negen personeelsleden en acht bewoners mogelijk met corona besmet. Dat bevestigt Joris Moonens van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

"De bewoners van het woonzorgcentrum in Hasselt zijn geïsoleerd op hun kamers, de zieke personeelsleden blijven thuis", zegt Joris Moonens. De woordvoerder van Zorg en Gezondheid verwacht de komende dagen nog meer uitbraken in woonzorgcentra.

Professor Van Damme: “Hou u in godsnaam aan de regels”

Videospeler inladen...

In “Het Journaal” geeft vaccinoloog Pierre Van Damme uitleg bij de huidige curve van coronapatiënten in ons land. Die gaat nog steeds in stijgende lijn. Samen met andere wetenschappers hoopt hij dat na het weekend de zware inspanningen van de burgers beloond zullen worden en de curve zal afvlakken. 

“Dat betekent dat we moeten voortdoen met de maatregelen, en ze zeker nu nog niet kunnen loslaten, en waarschijnlijk op 3 april ook niet. Op dat moment moeten de maatregelen week na week geëvalueerd worden en waar ze milder of strenger kunnen worden, afhankelijk van het gedrag van de Belgen.”

De professor merkt op dat er voor bepaalde delen van de bevolking moet gezegd worden dat ze zich aan de regels moeten houden.

YouTube ziet kijkcijfers kook- en studievideo's pieken

YouTube, het videoplatform van Google, ziet het aantal views van video's over koken en studeren tijdens de coronacrisis pieken. Daarnaast maken meer YouTubers video's over bezigheden thuis.

Tussen 10 en 15 maart werden wereldwijd dagelijks gemiddeld 50 procent meer video's geüpload met "At Home" in de titel dan voor de coronacrisis, zegt het bedrijf. Voor video's met "Workout At Home" stelt YouTube een stijging met 55 procent vast.

De wereldwijde views voor video's over studeren liggen 50 procent hoger dan begin vorig jaar. Voor video's over koken of recepten is dat +45 procent. In de Verenigde Staten wordt dan weer 55 procent meer naar meditatievideo's gekeken.

In de coronacrisis heeft YouTube naar eigen zeggen al duizenden video's met gevaarlijke of misleidende coronavirusinformatie verwijderd. YouTube linkt op zijn site door naar overheidsinformatie over het virus.

662 nieuwe doden geteld in Italië, een lichte daling, maar niet in Lombardije

In Italië zijn de afgelopen dag 662 mensen overleden aan de gevolgen van het Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Dat is een lichte daling tegenover gisteren, toen nog 683 nieuwe doden werden gemeld, maar wel een stuk minder dan eergisteren. Toen werden er nog 743 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld.

Aan deze relatieve daling mogen niet te veel conclusies worden verbonden. Want in Lombardije, de zwaarst getroffen regio, is het dodental opnieuw gestegen. Daar zijn 385 nieuwe patiënten overleden, bijna honderd meer dan gisteren. De laatste dagen was in de regio werd elke dag een daling opgetekend, en dat gaf hoop. Maar die wordt nu weer de kop ingedrukt.

Ook het aantal besmettingen levert een somber beeld op. De afgelopen dagen zijn in Italië 6.153 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd, tegenover 5.120 gisteren. Het is de grootste dagtoename in vijf dagen tijd. In totaal zijn er 80.539 besmettingen in Italië.

Meest gelezen