Maak kennis met Sint-Corona, patroonheilige tegen epidemieën

In de kathedraal van de Duitse stad Aken is een oude patroonheilige van onder het stof gehaald. Het gaat om niemand minder dan Sint-Corona, de heilige -we verzinnen het niet- voor het doorstaan van epidemieën. 

Al 25 jaar lang staat een bijzonder relikwie in de schatkamer van de Dom van Aken. Het is een zeer gedetailleerd schrijn van goud, brons en ivoor, opgedragen aan de heilige Corona. Zij is de patroonheilige voor standvastigheid in het geloof, maar opvallend genoeg ook voor het doorstaan van epidemieën. Het schrijn is bijna gerestaureerd en zal binnenkort terug aan het publiek worden voorgesteld. Wie wil kan zich dus tijdens deze coronacrisis richten tot Sint-Corona. 

Lees verder onder de foto.

Markering op de grond van de kathedraal: "SEP ST CORONA"

Dat het schrijn van Sint-Corona net nu terug in het openbaar zal getoond worden is puur toeval. De Dom van Aken is al een tijdje bezig met de restauratie, zodat het relikwie deze zomer deel kan uitmaken van een tentoonstelling over vakmanschap met goud. “We willen het schrijn al eerder naar buiten brengen, omdat we meer interesse verwachten door het virus”, zegt de woordvoerder van de Dom Daniela Loevenich. Al zal dat toch nog even op zich moeten laten wachten, want ook in Duitsland gelden op dit moment strenge maatregelen voor samenscholing. 

Bekijk in de video hieronder de beelden van het schrijn in Aken en lees daarna verder:

Video player inladen...

Corona zou volgens de verhalen 16 jaar oud geweest zijn toen de Romeinen haar brutaal vermoordden voor het uitoefenen van het christelijke geloof. De relikwieën werden door de Duitse keizer Otto III in 997 naar Aken gebracht en zijn daar bewaard in een tombe onder de kathedraal. Vanaf nu krijgen ze opnieuw een prominente plek in de Dom van Aken. 

Voor alle duidelijkheid: het nieuwe coronavirus werd niet vernoemd naar Sint-Corona. Het virus heeft die naam gekregen omdat, wanneer je het onder een microscoop bekijkt, het goed lijkt op een kroon, of in het Latijn: corona. 

Relikwie van Sint-Corona in de Dom van Aken.