Limburg.net neemt maatregelen tegen overvloed aan afval: "Maximaal nog 4 zakken per soort"

De afvalintercommunale Limburg.net beperkt het aantal zakken afval  tot 4 zakken per soort omdat er te veel afval wordt aangeboden. "Het ophalen wordt te zwaar voor de ophaaldiensten.", zegt Ilse Luypaerts. 

Sinds enkele dagen wordt er opvallend meer afval aangeboden in onze provincie. Daarom heeft Limburg.net beslist om het aantal afvalzakken te beperken tot 4 zakken per soort. “Dat aantal werd eerder al beperkt door de Vlaamse overheid voor huisvuil en pmd, maar nu geldt dat dus voor alle afvalsoorten die aan huis worden opgehaald, dus huisvuil, pmd en groenafval,” zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. 

Recyclageparken terug open?

Dat er zoveel afval wordt buitengezet heeft vooral te maken met de sluiting van  de recyclageparken. “Dat extra afval maakt de ophaalrondes voor de ophalers extra zwaar en ze duren ook langer. We hebben daarom nu ook de ophalingen van grofvuil geschrapt tot 3 mei, zodat de gewone ophaling wel kan doorgaan. ” 

Limburg.net pleit nu voor de heropening van de recyclageparken, maar dat zou dan wel mits de nodige maatregelen zijn. “Het aantal voertuigen dat het park binnen mag wordt bijvoorbeeld beperkt zodat we de social distancing kunnen garanderen.” 

Je kan best je tuinafval terug in je tuin verwerken

Ilse Luypaerts

Doordat mensen meer tijd hebben en het mooi weer is, werken ze nu veel meer in de tuin. Daardoor is er nu ook meer groenafval. Limburg.net stimuleert mensen dan ook om hun tuinafval zelf te verwerken. “Je kan composteren of het afval in je eigen tuin verwerken. Het overige afval kan je best stockeren." Als je nog tips nodig hebt over hoe je dat kan doen, surf je best naar de website of sociale media van Limburg.net of Centrum Duurzaam Groen. 

Meest gelezen