Wim Kempenaers

Man in de cel wegens spuwen naar agenten in Deurne: “Hij sprak over het coronavirus en de maatregelen”

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een man aangehouden die tijdens zijn arrestatie bewust spuwde naar de agenten. Het parket treedt streng op tegen mensen die tijdens de coronacrisis hoesten en spuwen naar anderen. “Dat gedrag is asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar”, klinkt het.

Een politiepatrouille in Antwerpen merkte een 43-jarige man op aan een tramhalte op de Herentalsebaan in Deurne. Toen de man ter hoogte van het politievoertuig kwam, beeldde hij met zijn handen een pistool uit. Hij deed alsof hij naar de politie schoot en riep "pang, pang, pang".

Toen de politie de man aanspraak, gedroeg hij zich opstandig. Hij noemde ook verschillende keren het coronavirus en de geldende maatregelen. Ook in de combi bleef de man agressief. Hij stampte en spuwde naar de inspecteurs. De onderzoeksrechter besliste om de man aan te houden en hij moet dus voorlopig naar de gevangenis.

Eerder werden twee andere politie-inspecteurs in Wilrijk met een man geconfontreerd die uitdagend en herhaaldelijk in hun gezicht hoestte. Daar waren enkele mensen samengekomen, ondanks de geldende corona­maatregelen. De man werd gearresteerd en zal door het parket gedagvaard worden.

Boetes en celstraf

Mensen die in deze tijden bewust hoesten, niezen en spuwen naar politiemensen en andere burgers, worden zwaar bestraft, zegt het parket. Ze kunnen een celstraf krijgen van drie maanden tot twee jaar of een boete die kan oplopen tot 2.400 euro. Hoesten, spuwen en niezen op voedingswaren wordt nog strenger bestraft. Daarvoor zullen de celstraffen oplopen tot 5 jaar en de boetes tot 16.000 euro.

Meest gelezen