@ Billy Herman

Natuurpunt verbergt waarnemingen zeldzame vogels:"Samenscholing spotters vermijden"

Op de website waarnemingen.be verbergt Natuurpunt alle waarnemingen van zeldzame vogels, zoogdieren en planten. "We willen in deze coronatijden vermijden dat natuurliefhebbers massaal naar één plek trekken", zegt Gerald Driessen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

Wie naar de website waarnemingen.be van Natuurpunt surft, ziet meteen een rode waarschuwing. Zeldzame waarnemingen van dieren en planten zullen niet meer getoond worden. Natuurpunt zal ook geen alert-berichten meer uitsturen. "Het is in tijden van corona onverantwoord om veel natuurliefhebbers naar één plek te lokken", zegt Gerald Driessen van Natuurpunt in "Start Je Dag". "Als er een zeldzame vogel opduikt, troepen soms tientallen mensen samen. Denk aan de bruine lijster die begin dit jaar vogelliefhebbers uit heel Europa naar de Kempen lokte. Die samenscholing willen we vermijden", zegt Driessen. "Om dezelfde gezondheidsredenen zijn ook onze schuil- en kijkhutten afgesloten."

We hebben de schuil- en kijkhutten in natuurdomeinen afgesloten

Gerald Driessen, Natuurpunt

Natuurpunt benadrukt dat meldingen van zeldzame dieren nog steeds welkom zijn in hun databank. "We gaan ze gewoon niet vertonen.  Je moet natuurliefhebbers niet warm maken voor zeldzame vogels of planten terwijl ze thuis moeten blijven", aldus Driessen op Radio 2 Antwerpen.

Roodborstjes, tjiftjafs en merels in eigen tuin

Toch moeten vogelliefhebbers niet treuren volgens Driessen. "Door de stilte hoor je de vogels overal veel beter zingen. Het is bovendien een goed moment om de vogels in je eigen tuin beter te leren kennen. De roodborstjes zingen volop, en ook de mezen, merels en winterkoninkjes laten zich horen. Dat zijn de standvogels en stilaan komen ook de lentegasten terug. Sinds vorige week is de tjiftjaf massaal opgedoken en we verwachten binnenkort de eerste zwartkoppen", besluit Driessen. 

App herkent insect

Natuurpunt geeft nog een laatste tip voor wie in coronatijden op zoek is naar ontspanning. "Ga in je tuin ook eens op zoek naar insecten en kleine plantjes. Via de app Obsidentify van onze Nederlandse collega's kan je een foto nemen van wat je in je tuin ziet. De app zal je dan vertellen welke soort het is", besluit Driessen.

Meest gelezen